top of page

PATRIMONIU
CONSTRUIT

Patrimoniul construit al orașului Jimbolia este un bun păstrător al memoriei. Aici încă se găsesc monumente ce amintesc de perioadele austro-ungară, interbelică și socialistă, case tradiționale șvăbești, palate burgheze în stil art nouveau sau neoclasicist, precum și vestigii industriale. Toate la un loc propun celor interesați povești reale, cu iz de legendă, care au menirea de a-l transpune pe vizitator într-o altă lume.

Monumente

În Jimbolia monumentele păstrează vie memoria unor vremuri apuse. Se găsesc aici mai multe monumente, care amintesc de Revoluția din 1848-1849, venirea șvabilor în Jimbolia în 1766, familia nobiliară Csekonics, soldații germani și ruși căzuți în cele două conflagrații globale, eroii Revoluției Române din 1989, cei șapte jimbolieni asasinați pentru convingerile lor antifasciste, mai multe busturi dedicate unor personalități germane, maghiare și române, revoluționarul pașoptist Franz Maderspach, poetul Petre Stoica, tradiționala casă șvăbească, medicul Karl Diel, Sfântul Florian. Află informații despre câteva dintre acestea accesând articolele de mai jos. 

Structură și organizare

Jimbolia păstrează câteva detalii structurale cu valoare de etalon pentru multe localități întemeiate în secolul al XVIII-lea în Banatul de Câmpie. Află informații despre câteva dintre acestea accesând articolele de mai jos. 

Case și palate

În trecut, casele, deși urmăreau planuri standard, erau personalizate nu doar prin elementele ce asigurau decorul, ci și prin natura acestora. Multe ferestre, uși sau porți erau realizate manual de către meșteșugari din localitate sau din vecinătate. În momentul de față, în Jimbolia se găsesc zeci, dacă nu sute, de case care încă păstrează elemente vechi. O categorie aparte a patrimoniului orașului Jimbolia este reprezentată de celebrele palais-uri, ce înfrumusețează și în prezent centrul așezării.  

Mai multe articole despre patrimoniu

bottom of page