top of page

Stația de cale ferată a Jimboliei - martor al istoriei

Actualizată în: 2 mai 2023

În anul 2022 se împlinesc 165 de ani de la darea în folosință a căii ferate Timișoara - Jimbolia - Szeged. Trecutul acestui tronson feroviar stă în antiteză cu situația de astăzi. Este adevărat că fără a fi conectată la rețeaua de cale ferată Jimbolia nu ar fi cunoscut avântul economic în care s-a înscris în a doua jumătate a secolului XIX și în prima jumătate a secolului XX.


Înființată în 1857, calea ferată de la Jimbolia se numără printre cele mai vechi de pe actualul teritoriu al României. Și după trecerea localității sub administrație românească, importanța acestei rute se păstrează, Jimbolia devenind localitate de graniță. Publicațiile vremii amintesc de numeroase personalități care au trecut prin această stație, dar și despre multe întâmplări care s-au petrecut aici. Nu este puțin lucru să poți aminti în acest sens de Regele Ferdinand I, Regele Carol al II-lea, Regele Mihai I, Regele Alexandru al sârbilor și Regina Mărioara. Însăși Regina Maria, întorcându-se dintr-o călătorie de promovare a țării în Statele Unite ale Americii, oferă un interviu în gara din Jimbolia. Episoade asemănătoare petrecute aici pot fi amintite împreună cu Nicolae Iorga, Nicolae Titulescu, Dinu Brătianu, Patriarhul Miron Cristea, Sever Bocu, Pamfil Șeicaru, Generalul Berthelot, Prințesa Martha Bibescu, Cardinalul Tisserant și mulți alții. De asemenea, în perioada interbelică sunt amintite evenimente specifice unei localități de graniță: contrabandă cu valută sau aur, încercări de trecere frauduloasă a frontierei de stat, migrații sau incidente de diferite tipuri. Toate acestea au fost posibile datorită poziționării geografice a Jimboliei și, mai ales, pentru că pe aici a circulat trenul internațional Simplon, o variantă a Orient Express-ului.


În decursul acestui an ne propunem ca o parte a celor petrecute în legătură cu stația feroviară din Jimbolia să fie aduse în atenția prezentului. Cu inspirație și cu ajutorul lui Dumnezeu nădăjduim să furnizăm 17 articole reprezentând cele aproape 17 decenii de existență a căii ferate.Gara Jimbolia, Statia de cale ferată Jimbolia
Stația de cale ferată din Jimbolia; Fotografie: Theophil Soltesz


2 Comments


Carol Brandmayer
Carol Brandmayer
Jan 13, 2022

Am cunoscut multe evenimente ce au avut loc in gara Jimbolia. Mi se pare important de amintit evenimentul ce s-a petrecut in timpul retragerii trupelor germane din Jimbolia in toamna anului 1944. Atunci armata germana a distrus prin dinamitare toate liniile de cale ferata din gara si a vagoanelor garate . A fost dinamitat si turnul de apa . Linia de cale ferata spre Kikinda a fost distrusa prin ruperea traverselor din lemn de catre o locomotiva dotata cu un carlig , locomotiva in deplasare catre Kikinda.


Like
JimboBlog
JimboBlog
Jan 16, 2022
Replying to

Domnule Brandmayer, informațiile date de dumneavoastră în acest comentariu sunt deosebit de valoroase. Puteți să detaliați acest subiect? Ar merita să devină un articol de sine stătător.

Like
bottom of page