top of page
Poza scriitoruluiSergiu Dema

Jimbolia este stațiune turistică de interes local!

Miercuri, 13 iulie 2022, Guvernul României a adoptat hotărârea atestării Jimboliei ca stațiune turistică de interes local. Conform paginii Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, așezările care au dobândit acest statut au șanse mai mari, în anumite condiții, pentru atragerea de finanțări nerambursabile. Ministrul Constantin-Daniel Cadariu a afirmat că „acestea pot opta pentru înființarea unei Organizații de Management al Destinației, dezvoltate la nivel local [...] Totodată, reprezentând poli de dezvoltare turistică, stațiunile vor beneficia de noi oportunități de a atrage investitori, fapt ce va încuraja o prezență tot mai mare a turiștilor în aceste zone”. (1)


Merită Jimbolia acest titlu?


Cârcotașii fără argumente, cât și cei care își bazează afirmațiile beligerante în mod just pe fapte reale, ar trebui să fie de acord asupra unui lucru: Jimbolia merită cu prisosință statutul de stațiune turistică de interes local! Orice altă părere ar provoca o mare nedreptate. Fie că suntem informați asupra acestui fapt, fie că nu, Jimbolia continuă să fie păstrătoarea unui patrimoniu material și imaterial valoros pentru întreaga regiune. Pe parte de istorie, orașul nostru prezintă instantanee prețioase referitoare la colonizarea din secolul al XVIII-lea, Revoluția din 1848-1849, exodul înspre America, înflorirea industriei în Banat, organizarea unei moșii nobiliare exemplare, cele două războaie mondiale și perioada dintre ele, devenirea unei localități de graniță, deportările în URSS și Bărăgan, fuga clandestină din România comunistă, Orient Express și personalități de talie internațională și o gamă largă de alte subiecte ce se pot materializa în oferte turistice. Cele șase entități muzeale formează laolaltă un tezaur regional. Dintre ele, Muzeul Presei „Sever Bocu” depășește granițele zonei, fiind, prin colecția pe care o adăpostește, de importanță națională.


Pe de altă parte, complexul de lacuri antropice situat în partea de nord a orașului, cu o suprafață de aproape 100 de hectare, constituie o oază naturală, un refugiu pentru diferite specii ale faunei și ale florei în contextul industrializării excesive a agriculturii. Proprietățile argilei, ale apei lacurilor și ale apei termale au fost puncte asupra cărora a insistat comisia Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, care a vizitat Jimbolia în luna aprilie a anului 2022. Interetnicitatea localității, popasul turistic destinat bicicliștilor, proiectele turistice, activitățile culturale, tururile orașului, rutele de cicloturism, toate contribuie la determinarea potențialului pe care îl are Jimbolia și în virtutea căruia a fost declarată stațiune turistică.


Cum s-a ajuns ca Jimbolia să devină stațiune turistică de interes local?


Încă din anul 2021, Primăria Orașului Jimbolia a început constituirea unui dosar de candidatură. În linii mari, acesta trebuia să cuprindă documente care să aibă legătură cu diferite aspecte: cel puțin 100 de locuri de cazare în localitate, mijloace de transport în comun și în afara localității, zone cu valoare naturală, istorică, culturală, resurse naturale cu accent pe apă și pământ, materiale de promovare turistică ș.a.


În aprilie 2022, o comisie din partea Ministerului Antreprenoriatului și Turismului a vizitat Jimbolia, și după ce a consultat documentația a propus câteva intervenții. Deznodământul acțiunii s-a produs în 13 iulie 2022, când Guvernul României a hotărât ca Jimbolia să devină stațiune turistică de interes local.


Jimbolia, stațiune turistică de interes local - un avantaj pentru comunitate?


Lăsând la o parte noile oportunități pe care le deschide statutul amintit în acest articol, unii se vor întreba dacă, în urma acestei Hotărâri a Guvernului, anumite aspecte ale Jimboliei se vor schimba în bine. Răspunsul la această problemă este cu siguranță unul plin de nuanțe. În primul rând, o stațiune turistică aduce cu sine un plus de responsabilități de purtat atât de autorități, cât și de membrii comunității. Această sarcină adăugată nu va fi o corvoadă, întrucât nu cere mai mult decât firescul.


Până în acest moment, în România sunt puțin peste 100 de așezări care să fie considerate în mod oficial stațiuni turistice de interes local. Așadar, nu doar că putem fi mulțumiți de noul statut, ci trebuie să conștientizăm că viitorul localității stă în decizia fiecărui locuitor de a-și îndeplini onorabil rolul de cetățean al orașului Jimbolia.



Jimbolia stațiune turistică de interes local
Jimbolia stațiune turistică de interes local


Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page