top of page

Ambasadorul Austriei la București, după o vizită în Jimbolia: „Impresionant!”


De la stânga la dreapta: Cristina Dema, Isabel Rauscher, Georg Bardeau; Foto: Theophil Soltesz

Fără teama de a cădea în derizoriu mărturisesc că prezentul articol va survola în jurul superlativului. Alegerea unui alt punct de pornire ar fi însemnat denaturarea realității.


Prilejul scrierii acestui text este oferit de vizita făcută în 26 mai 2021 câtorva entități culturale din Jimbolia de către Isabel Rauscher, Ambasadorul Republicii Austria la București, și Georg Bardeau, Consulul Onorific al Republicii Austria la Timișoara. Excelența Sa, doamna Rauscher, s-a aflat într-un tur al mai multor localități din județul Timiș, care încă mai dețin elemente moștenite din perioada austro-ungară.


Cine este doamna Rauscher?

Doamna Isabel Rauscher are o carieră diplomatică impresionantă! A activat în cadrul organizației Națiunile Unite, la New York, a fost, pe rând, directorul Departamentului Europa Centrală și al Departamentului America din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Austriei și a activat în cadrul ambasadelor Austriei din Varșovia, Praga, Londra, Damasc. În prezent Excelența Sa îndeplinește rolul de Ambasador al Republicii Austria la București.


Cum s-a desfășurat vizita?

Vizita s-a desfășurat așa cum a și început, adică învăluită în delicata aură a moderației. Organizatorii au contactat-o pe doamna Angelica Chici, cea care a condus în ultimii ani Muzeul „Stefan Jäger”, pentru a stabili un tur al acestei instituții culturale. Doamna Chici, acum la pensie, a avut amabilitatea de a ne informa despre intenția doamnei Ambasador. Acest lucru a dus la stabilirea unui dialog care a avut ca rezultat o vizită prelungită, desfășurată la Casa de Cultură a Orașului Jimbolia, Muzeul „Stefan Jäger”, Casa Memorială „Dr. Karl Diel” și Muzeul Presei „Sever Bocu”.


Primirea s-a făcut la casa de cultură. Aici Primarul Darius Postelnicu i-a oferit doamnei Rauscher un buchet de flori și mai multe obiecte de protocol cu tema localității noastre. La muzeul dedicat pictorului șvab s-a evidențiat importanța lui Jäger din punct de vedere etnografic. Personalitatea lui Diel a fost evocată într-un context istoric cu bogate influențe germane. La muzeul presei doamnei Rauscher i s-a prezentat contextul multietnic și, prin urmare, multicultural al localității Jimbolia. S-a mai discutat despre diferite evenimente culturale care se organizează în Jimbolia, despre deplasarea tinerilor liceeni la Viena și despre eventuale colaborări între cele două părți implicate.


Concluzia doamnei Ambasador

După terminarea turului, Excelența Sa, a conchis: „Este foarte impresionant ceea ce aveți aici!”. Afirmația, cu valoare de concluzie, este deosebit de prețioasă, mai ales pentru faptul că vine din partea unei personalități cu o bogată experiență în domeniul diplomației internaționale. Jimbolia, așadar, deține elemente valoroase, ce trebuie apreciate și exploatate în mod corespunzător.



Prezentare la Muzeul „Stefan Jäger”; Foto: Theophil Soltesz


Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page