top of page

Mamutul de la Jimbolia

Actualizată în: 18 sept. 2023


Fabrica Ceramica din Jimbolia a fost, de-a lungul timpului, sursa multor subiecte de interes local sau regional. Din această multitudine de informații, astăzi, în a doua zi a proiectului „Câte un articol pe zi pe timp de carantină” propus de Casa de Cultură a Orașului Jimbolia, vom dezbate descoperirea oaselor de mamut. Informațiile oferite aici provin, în principal, din foaia „Heide-Blatt”, un supliment al publicației Neue Banater Zeitung.

În 1972, pe calea acestui ziar, publicul jimbolian era anunțat că în „cariera cea nouă” s-a făcut o descoperire rară pentru Europa: un craniu al unui mamut păros (elephas primigenius). De altfel, descoperirea ar fi putut fi zădărnicită dacă Hans Becker, operator al celebrului bagăr, împreună cu Filip Stuprich nu ar fi observat că angrenajul folosit la excavarea argilei a atins o suprafață dură. Lucrările au fost sistate și a fost chemat numaidecât profesorul Hans Gross. Acesta a luat măsurile necesare recuperării prețioasei descoperiri, un craniu ce a aparținut unui mamut de aproximativ 5 tone și care ar fi trăit în urmă cu aproximativ 200000 (?) de ani.

Descoperirea nu a fost unică și nu toți angajații Ceramicii au fost la fel de conștiincioși precum cei doi amintiți. În numărul din ianuarie 1973 al aceleiași publicații se povestește despre un colecționar amator, care a găsit în carierele Ceramicii un humerus de mamut și pe care s-a gândit să-l păstreze pentru sine. Din păcate, colecționarul amator nu luat în considerare că obiectul descoperit trebuie impregnat. Așadar, nu după mult timp, pe suprafața osului au început să apară fisuri. Deteriorarea a fost oprită abia după intervenția profesorului Hans Gross, care a inclus humerusul în colecția de oase de mamut, aflată în cabinetul de biologie al liceului din Jimbolia.

Bibliogfrafie și imagini: - Heideblatt, decembrie 1972, ianuarie 1973; - fotografii: Eduard Jankovits; - fotografii: colecția doamnei Josefine Junker, fiica profesorului Karl-Hans Gross.

Oase de mamut la Jimbolia
Oase de mamut la Jimbolia

*În imaginea de sus apare profesorul Hans Gross.

bottom of page