top of page

De citit: Cartea autorului jimbolian H-W Mühlroth despre fuga din comunism - „Un tren în visul meu”

Cartea autorului Herbert-Werner Mühlroth, „Un tren în visul meu. Fuga mea din România comunistă” își merită locul în biblioteca oricărui jimbolian interesat de istoria și cultura locală. Prin subiectul pus în discuție ea reprezintă un instantaneu asupra unui capitol important consumat în perioada comunistă: trecerea clandestină a frontierei de stat. Volumul de față, apărut la editura Limes în anul 2020, în traducerea lui Andrei Zanca, reprezintă o varianta în limba română a lucrării orginale „Ein Eisenbahn in meinem Traum. Meine Flucht aus dem kommunistischen Rumänien”.


Autorul identifică îngrădirea libertății și persecuția după criterii etnice ca fiind două motive principale care au declanșat dorința de a părăsi țara. Tensiunea ce reiese prin parcurgerea firului narativ crește concomitent cu desfășurarea acțiunilor și culminează cu momentul evadării. Totul se petrece în zona FNC-ului și a Fabricii Ceramica. Fugarii - Herbert, Hans și Petrică - ascunși într-o uscătorie pentru produse ceramice își pun speranța în Dumnezeu prin însușirea unui salt înspre necunoscut. Întreaga desfășurare a acțiunii este croită în jurul acestui punct culminant. Cartea cuprinde în sine frământarea omului aflat la câteva secunde de o intersecție spațio-temporală ce indică dihotomic: fie viața, fie moartea. De altfel, ea se transformă prin informațiile relatate într-o mărturie model. Citind-o, jimbolienii vor putea identifica elemente locale existente și astăzi și vor putea să cunoască o parte a atmosferei ce caracteriza localitatea în perioada anilor ‘70.


Volumul se putea achiziționa de la diferite magazine online: Librarie.net, Edituralimes.ro, Libris.ro, Emag.ro. Autorul, Herbert-Werner Mühlroth, este din Jimbolia, locuiește în Germania. Opera sa este formată preponderent din lucrări lirice.




Sursă imagine: www.emag.ro


Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page