top of page

Ceramica Jimbolia și Războiul din Vietnam

Actualizată în: 1 apr. 2021

În a doua jumătate a secolului XX, după ce lumea întreagă nu terminase bine să își lingă rănile lăsate moștenire de Al Doilea Război Mondial, istoria a fost marcată de o altă deflagrație: Războiul din Vietam. Beligerante erau pe de o parte Republica Democrată Vietnam ajutată de China și Uniunea Sovietică, iar pe de altă parte Republica Vietnam sprijinită de Statele Unite ale Americii. În linii mari, miza era unificarea celor două state vietnameze și răspândirea ideologiei comuniste.

Pentru a destabiliza Vietnamul de Nord, americanii au atacat obiectivele industriale ale acestei țări. Rezultatul nu a fost cel sperat. Ajutorul venit din partea Chinei și a Uniunii Sovietice a fost unul consistent. Ba mai mult, se pare că și Republica Socialistă România a avut un aport în această ecuație.

Afirmația se sprijină pe un articol apărut în suplimentul Heideblatt al Neue Banater Zeitung din 14 iulie 1972. Peter Klein, meșter la Ceramica Jimbolia, a fost trimis în Vietnam cu scopul de a susține industria țării. Misiunea sa era să participe la dezvoltarea sectorului producerii de materiale ceramice destinate construcțiilor, o activitate anevoioasă având în vedere războiul aflat în desfășurare. Împreună cu doi ingineri bucureșteni, Peter Klein trebuia să sprijine dotarea a două fabrici de cărămidă din Vietnam cu prese pentru producerea de cărămidă eficientă după modelul celor de la fabrica Ceramica din Jimbolia. Cărămida eficientă este recunoscută de cei mai mulți dintre jimbolieni ca fiind aceea care are diferite compartimente în structura sa, cea cu găuri. Ea se realiza la secția „C”. La producerea acesteia se folosea pământ galben, pământ albastru și rumeguș. După prepararea pământului, acesta era împins printr-un orificiu, prin gura presei, care avea rol modelator. Rezulta astfel un baton de pământ ce urma să fie tăiat după dimensiunile unei cărămizi.

Impresiile pe care le-a adus cu el Peter Klein din Vietnam merită amintite. Avioanele de vânătoare americane se năpusteau furibunde asupra facilităților industriale și le făceau una cu pământul. În urma loviturilor, atunci când încă mai era posibil, vietnamezii reîncepeau lucrul. Americanii erau și ei loviți. Peste Hanoi și Haiphong domnul Klein mărturisește că a văzut avioane de vânătoare Phantom cuprinse de flăcări și a căror piloți au încercat să se salveze catapultându-se. „Sunt bucuros să fiu din nou acasă” avea să spună ceramistul la întoarcere continuând apoi: „nu este prea plăcut să construiești o țiglărie aflându-te sub amenințarea bombelor”.

*Informații:

- Neue Banater Zeitung; Heideblatt din 14 iulie 1972;

- domnul Francisc Jung,

(Imagine: Neue Banater Zeitung; Heideblatt din 14 iulie 1972)

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page