Muzeul Stefan Jäger este cea mai veche entitate muzeală care funcționează și astăzi în Jimbolia. Rostul acestui element cultural nu poate fi pus la îndoială. În ziua de astăzi, el reprezintă o punte de legătură între cultura specifică acum Jimboliei și cultura de odinioară.
În 16 februarie 1972 în suplimentul Heideblatt al Neue Banater Zeitung a apărut un interviu cu Anna Hunyar, coordonatorul de atunci al casei memoriale dedicate pictorului Stefan Jäger. Franz Schleich, autorul textului își începe articolul cu un citat din cartea de oaspeți a instituției culturale: „Trebuie doar să privești, nu rămâne timp pentru cuvinte”.
Conform articolului, casa memorială a fost deschisă în 31 mai 1969. De la inaugurare și până la data redactării textului, adică începutul anului 1972, instituția de cultură a organizat 4 expoziții ce au cuprins 120 de picturi. În total, de-a lungul a aproximativ 2 ani și jumătate, casa memorială a înregistrat aproximativ 7000 de vizitatori, nu doar din România, ci și din Belgia, Anglia, Australia, Yugoslavia, Canada, Ungaria ș.a. A existat interes pentru pictorul șvab și din partea televiziunii din București și a unei televiziuni din Bavaria.
Interesant este faptul că în aceeași perioadă de timp, aproximativ 500 de jimbolieni au vizitat casa memorială. Referitor la acest aspect, Anna Hunyar punctează: „Dezamăgitor de puțini; pentru concetățenii noștri acest lucru nu reprezintă cea mai bună carte de vizită. Jäger a pictat pentru noi tablourile reprezentând spațiul local; din acest motiv este aproape de neînțeles de ce nu a vizitat până acum fiecare locuitor casa memorială”.
În concluzie, nu rămâne să răspundem decât la o singură întrebare: câți jimbolieni au vizitat în ziua de azi cele 6 muzee sau case memoriale ale localității?
Sursă: Franz Schleich; 7000 desuchten Jäger; Neue Banater Zeitung; Supliment Heideblatt; 16 februarie 1972;
Comentarios