top of page

Rondul de noapte al ursului

Actualizată în: 11 iul. 2023

După prezentarea diferitelor informații privitoare la aspecte mai mult sau mai puțin importante pentru devenirea Jimboliei, am hotărât ca de data aceasta să trecem într-un registru ludic. Să vorbim - deci - despre circ!

În 1901, circul „Barnum and Bailey”, o entitate care se pare că a oferit reprezentații din 1871 până în 2017, a susținut un spectacol nu departe de Jimbolia, la Kikinda. Ziarul „Zsombolyai Közlöny” amintește într-un număr apărut în primăvara aceluiași an că jimbolienii s-au înghesuit de-a dreptul pentru a putea urmări măiestria americanilor. În articol apare notat totodată că în trenul de dimineață, ce făcea legătura între localitatea noastră și Kikinda, locurile erau ocupate.

Dar spectacole de circ au existat și în localitate și chiar în anul 1901. Aceeași publicație amintește de prezența trupei „Pollantz M.”, care și-a instalat tabăra în mod strategic în locul destinat târgului, tocmai pentru a fi aproape de un flux mare de oameni.

Însă cel mai surprinzător articol referitor la acest subiect vine de la Szeged, din partea publicației „Délmagyarország”, care scrie în 4 mai 1911: „Rondul de noapte al ursului. Ni se comunică de la Jimbolia: la Jimbolia tineretul amator de petreceri a fost speriat de - un urs. Circul Casée performează acum la Jimbolia. Ursul cel mare al circului a scăpat în timpul nopții din cușcă și a pornit în recunoaștere pe străzile Jimboliei. Mai multe persoane - la întoarcerea de la cârciumă - s-au întâlnit cu Moș Martin, care i-a speriat tare pe tineri. Așa a mormăit la ei încât au luat-o la fugă în tot atâtea direcții câți erau. Se pare că ursul era mare gurmand, căci s-a îndreptat spre castelul Csekonics, unde s-a pus să adulmece în jurul bucătăriei. Aici plimbarea din noapte s-a oprit, căci oamenii de la circ l-au ajuns din urmă și l-au reinvitat în țarc.”

Urs la Jimbolia. Imagine: Adobe Spark
Urs la Jimbolia

bottom of page