• JimboBlog

Așa-ți place istoria?

Profesorul Detlef Strunk, un jimbolian autentic și în permanență interesat de efervescența culturală a comunității noastre, spune că istoria locuitorului se intersectează cu istoria spațiului locuit. După acest considerent, orice actual jimbolian, născut sau nu aici, trebuie să cunoască și să se armonizeze cu istoria și cultura spațiului autohton.


În felul acesta se va ajunge la identificarea și prețuirea valorilor și, prin urmare, la înscrierea într-un proces de propășire a specificului local. O comunitate devine mai puternică nu prin uitare, ci prin îngrijirea memoriei. Anasamblul clădirilor de pe strada Republicii din Jimbolia reprezintă un astfel de bun material, un complex de imobile ce păstrează încă urmele trecerii timpului. Cunoașterea trecutului lor poate oferi jimbolianului de azi instantanee asupra vieții desfășurate în perioada ultimelor două secole.


Prin urmare, Casa de Cultură a Orașului Jimbolia și Televiziunea Jimbolia colaborează în vederea realizării proiectului „Așa-ți place istoria?”. Acesta urmează să se materializeze în mai multe episoadea de scurtă durată, care să prezinte succint istoria câtorva zeci de clădiri aflate pe strada Republicii. Inițiativa este susținută de Primăria Orașului Jimbolia și Consiliul Local Jimbolia. Întrebarea din titlu este, de fapt, o vorbă a profesorului Strunk, folosită de acesta imediat după oferirea interlocutorului unor informații cu iz local, surprinzătoare. Imaginile sunt realizate de Theophil Soltesz iar coloana sonoră este intepretată de muzicianul Mariano Castro.95 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate