top of page

CuVânt despre Argentina

12 septembrie. Muzeul Presei „Sever Bocu”. Dimineață cu albastrul cerului senin. Distanța de la cer la pământ o fi însemnată, dar ne oprește asta să admirăm un răsărit ori un apus? Nu! Nici distanța dintre persoane - impusă de norme - nu ne-a oprit din a merge împreună în călătoria cuvântului (de)spre Argentina.

Lexemele tipărite ne-au ghidat imaginația spre Argentina mijlocului secolului al XX-lea. Am descoperit o țară care a contribuit la pacea statelor vecine, i-a ajutat pe cei ce sufereau de foamete prin susținerea cu cereale, o țară cu resurse naturale. Ne-am întâlnit și cu numele a doi exploratori români: Iuliu Popper și Emil Racoviță, care se puteau simți ca acasă în zone cu nume precum Carlos de România, Sierra Carmen Sylva ori Valea Sinaia.

Cuvintele rostite ne-au purtat spre destinele emigranților bănățeni în America de Sud, ne-au evidențiat asemănările ce există între România și Argentina, au scos la iveală melodicitatea limbii spaniole și ne-au (pre)gătit calea spre un fel de mâncare specific - empanadas.

Cuvintele cântate de Analia Selis și Mariano Castro ne-au prezentat o frântură a dorului învăluit în notele unui tango din folclorul urban al Buenos Airesului. Întreg evenimentul a fost organizat de Primăria Orașului Jimbolia în parteneriat cu Blythswood Banat și s-a aflat sub înaltul patronaj al Ambasadei Argentinei în România, avându-i ca invitați pe domnii Carlos Maria Vallarino - Consul - și Juan José Felix - Delegat pentru afaceri administrative. Am parcurs un drum cu vântul călător alături de cuvântul despre Argentina într-o zi în care imaginația ne-a fugit ca vântul.





Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page