Despre Triunghiul Friedmann puțin jimbolieni știu. Deși numele delimitează o suprafață pe care aproape toți o cunoaștem, totuși mulți dintre noi nu o putem identifica în funcție de această denumire. Misterul nu-i atât de mare! Zona verde din partea de nord a orașului, cea delimitată de străzile Republicii, Spre Nord și Ștefan cel Mare, este recunoscută printre jimbolienii vechi ca fiind Triunghiul Friedmann.
Originea denumirii stă în legătură cu perioada comunistă, însă răspunsul la întrebarea referitoare la motivul desemnării spațiului prin acest titlu necesită un succint, dar cuprinzător context. În primul rând este necesar să știm că Jimbolia, zona centrală a ei, adică cea a străzilor mari, fără cartierele Futok, Locul Târgului și Abator, era înconjurată de adâncituri făcute artificial, cunoscute în limbajul autohton ca fiind caule, adică bălți. Despre funcționalitatea și apariția lor se cuvine a se trata în alt articol.
Pe la mijlocul anilor ‘70, localitatea trecea printr-un proces amplu de metamorfoză. Cel puțin așa pare să anunțe publicația Heideblatt într-un număr apărut în 1974. Unele dintre schimbările despre care se vorbea atunci sunt vizibile și astăzi. Bunăoară, în 1973 se dăduse în folosință ștrandul de lângă spital, se vorbea despre prelungirea rețelei de apă potabilă cu 6 km, se pomenea de plantarea a 2000000 de flori și a 7000 de arbori. Printre aceste inițiative se număra și cea referitoare la umplerea caulei din zona de nord a orașului. Proiectul a fost coordonat de viceprimarul Hans Friedmann, care într-un interviu acordat lui Thomas Felder afirma că în vederea atingerii acestui țel va fi nevoie de un volum de 995010 de metri cubi de pământ. Nu știm exact dacă pământul a fost folosit doar pentru umplerea adânciturii despre care vorbim aici sau a fost folosit și în cazul altora. Acțiunea a pornit cu un proces de desecare. A urmat umplerea propriu-zisă, aceasta realizându-se cu deșeuri provenite de la Ceramica. În continuare s-a trecut la împrejmuirea locului cu gard și plantarea de flori și pomi. Însă, de-a lungul timpului, din neîngrijire, calitatea parcului a scăzut până la stadiul uitării. Nici nu e de mirare! Viceprimarul Friedmann, care are acum 86 de ani, își declara dezamăgirea într-un articol de ziar din 1974 indicând câteva metehne ale jimbolienilor: nu-și îngrijesc spațiul verde din fața casei, rup arborii tineri, aruncă gunoi în canalul de centură provocând colmatarea lui. Vi se pare cunoscut? În ziua de azi, în Jimbolia, în zona Triunghiului Friedmann se află Parcul Trebur, numit astfel după o localitate din Germania, înfrățită cu Jimbolia. *Imaginea de mai jos cuprinde o fotografie cu strada Spre Nord. În prim plan se află caula transformată în parc, iar în plan secund se află o clădire dedicată procesării tutunului. Imaginea aparține colecției lui Michael Vastag. Portretul este decupat din Heide-Blatt, 10 ianuarie 1974. Informații importante au fost oferite de domnul Josef Koch, președinte timp de mulți ani al organizației HOG Hatzfeld. Imaginea din satelit este de pe Google. #unarticolpezi #JimboBlogJimbolia #casadeculturaJimbolia #c_de_culturaJimbolia #triunghiulfriedmann