top of page

De ziua Sfântului Vendelin...


Nu s-au stins bine ecourile acordurilor concertului de la Biserica Romano-Catolică „Sfântul Mihai” din Futok și deja suntem surprinși din nou plăcut cu un concert dedicat Sfântului Vendelin.

Cu sfială am trecut pragul secularei biserici străduindu-mă să fiu punctual ca majoritatea participanților, cuminte, așezat în băncile tăcute. Am avut un pic de repaus, atât cât să observ picturile așezate specific diferitelor compartimente și care îmi dădeau un sentiment de echilibru și siguranță. Păreau tăcute și ele. Doar simbolurile vorbeau în șoaptă despre semnificația fiecăruia. Un fior a traversat abia perceptibil liniștea deplină atunci când primele acorduri ale orgii s-au făcut auzite. A fost fiorul celor câteva zeci de suflete! Glasurile orgii, sopranei și corului ne însoțeau în diferitele momente ale slujbei săvârșite de preotul Lucacela Davor. Am aflat că Sfântul Vendelin a fost fiu de rege scoțian și că a dus o viață pioasă, părăsind castelul, ajungând apoi păstor și pustnic, contribuind la apariția mănăstirii benedictine din Saarland. A fost considerat patronul păstorilor.

La finalul slujbei am fost îndemnați să ducem acasă, neparticipanților, o parte din lumină și dorința de a fi mai buni, mai toleranți cu cei din jurul nostru, așa cum, totodată, am fost întăriți în speranță. Sunetele line ale clopoțelului ne-au readus din când în când în diferitele etape ale slujbei. În tot acest timp, privirile spuneau totul despre năzuințele și speranțele, visele până la urmă ale fiecăruia dintre noi. Împletirea dintre orgă, soprană și cor a fost atât de inspirată încât personajele din picturi, pe alocuri, dădeau impresia trăirii pe viu a evenimentului. Am ilustrat muzical cu „Ave Maria”, considerând a fi punctul culminant al concertului, deși pe parcursul lui s-a atins de mai multe ori această cotă, fiecare „intrare” fiind una de excepție.

Port în mine de mult două cuvinte pe care cu greu mă hotăram cui să i le atribui. Iată că s-a ivit momentul să spun că: de ziua lui, Sfântul Vendelin a „picurat miere” în sufletul celor prezenți.

44 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page