top of page

Muzeul Presei „Sever Bocu” te ajută să iubești Jimbolia

Actualizată în: 17 iul. 2023

Istoria localității Jimbolia este plină de detalii surprinzătoare care, pentru cei care se interesează de viața orașului, ar putea reprezenta un adevărat deliciu. Mai mult, aceste detalii ale trecutului pot fi asimilate de către colectivitatea jimboliană în vederea unei mai bune administrări a prezentului.


Trecutul nu se lasă foarte ușor descoperit. Unele dintre cheile ce pot deschide ferestre spre altădată sunt cronicile. La Muzeul Presei „Sever Bocu” se găsesc mai multe numere ale unor ziare apărute în Jimbolia. Fermecător este că odată ce te pui să le răsfoiești nu îți mai vine să te oprești. Întâlnești o lume atractivă, plină de savoare. Te afunzi în trecut și prezentul parcă zboară pe lângă tine. Abia după câteva ore de călătorit în timp îți găsești locul înapoi în fire-ți.

Numele principalului răspunzător pentru această umblătură dinspre acum înspre altădată este ziarul „Hatzfelder Zeitung” care, în diferite vremuri, a fost numit și „Zsombolyaer Zeitung”. El știe să povestească istoria locală dintre anii 1888 și 1941. Dacă îl cauți la Muzeul Presei „Sever Bocu” va ști să îți spună multe din anii 1907 și 1914. În rest, îți propune să arunci o singură privire asupra anului 1892, alta asupra anului 1896 și mai câteva asupra perioadei interbelice. Chiar și așa, abundența de informații te invită - insistă atât de mult încât nu poți scăpa - să te împărtășești cu atmosfera de odinioară. Ți se oferă o paletă largă din care poți alege să afli, de exemplu, despre familia nobiliară Csekonics și, în același timp, despre nume de țigani precum Petrovici, Merjan sau Nicola care după mai bine de 100 de ani încă se întâlnesc în Jimbolia. Ziarul face incursiuni în diverse domenii. Anunță despre diferite societăți cu sau fără profit, militează pentru dezvoltarea meșteșugurilor și a industriei, este atent la evenimente sociale importante din oraș, se interesează de politică și pomenește despre etnii, urmărește investiții și critică argumentat. Pentru vremea de atunci face multe, pentru cea de acum la fel: îți prezintă Jimbolia ca pe un loc înfloritor ce a fost iubit. Și, iată cum, așa, te invită și pe tine, cel de astăzi să urmezi exemplul.


În 24 februarie 1907, „Zsombolyaer Zeitung” edita numărul 1000 al său. Nu pot confirma, dar se prea poate ca acesta să fie cel mai vechi ziar color care se află la Muzeul Presei „Sever Bocu”.

Zsombolyaer Zeitung
Zsombolyaer Zeitung Nr. 1000

bottom of page