Subiectul ce urmează a fi tratat în acest articol este de o importanță ieșită din comun. El reușește să fixeze ideea referitoare la extraordinara organizare și productivitate a domeniului Csekonics. Nu este puțin lucru a fi recompensat cu 3 medalii de aur la Expoziția Universală de la Paris, din anul 1900.
Această acțiune de talie mondială a strâns în cele aproximativ 7 luni de existență în jur de 50 de milioane de vizitatori, în condițiile în care Franța avea o populație - fără cea a coloniilor - care se ridica la aproape 40 de milioane. Cu această ocazie au fost prezentate publicului diferite inovații tehnologice precum un trotuar rulant, motoare diesel, filme cu sunet, scări rulante etc. Tot atunci s-a desfășurat și a doua ediție a Jocurilor Olimpice de Vară, prima la care au concurat și femei. Expoziția s-a desfășurat în mai multe pavilioane, cuvânt ce nu trebuie înțeles în sens de cort, ci reprezentând clădiri de sine stătătoare, bijuterii ale arhitecturii mondiale. Aspectul și grandoarea lor sunt impresionante. Încercați o căutare pe internet folosind cuvintele „Exposition Universelle Paris 1900”.
În cadrul acestui eveniment Endre Csekonics a fost recompensat - așadar - cu trei medalii de aur. Această distincție nu era cea mai înaltă. De altfel ierarhia a fost următoarea: grand prix, medalie de aur, medalie de argint, medalie de bronz, mențiune onorifică.
La categoria „Matériel et procédés des industries agricoles” Endre Csekonics este recompensat cu o medalie de aur. Interesant este faptul că unul dintre marile premii a fost înmânat Administrației Domeniului Coroanei, București, România. Printre medaliații cu aur, alături de contele jimbolian, putem aminti Ministerul Agriculturii, secțiunea lactatelor, Statele Unite ale Americii; Hansen, Copenhaga, Danemarca; Peers, Belgia; Schmidt et Haensch, Berlin, Germania; Polenghi Lombardo et C, Italia etc.
Contele Endre Csekonics a fost medaliat cu aur și în cadrul categoriei „Produits agricoles alimentaires d’origine végétale” alături de Camera de Comerț Basse-Terre, Guadalupe; Colomer y Ferri, Spania; Comisia Imperială de la Shanghai, China; Comisia Agricolă de la Palermo, Italia; Mănăstirea Benedictină de la Melk, Austria etc.
O a treia medalie de aur a fost i-a revenit contelui Endre Csekonics în cadrul categoriei „Matériel et procédés des exploitations rurales”. Aici, printre câștigătorii marilor premii s-a aflat și Mac Cormick Harvesting Machine Company, Chicago, Statele Unite ale Americii. Această companie făcea deseori reclame în ziarele din Jimbolia apărute la începutul secolului XX. Printre medaliații cu aur se numără Administrația Domeniului Coroanei, București, România; Direcțiunea regală de lucrări publice, München, Germania; Elvorty, Rusia; Indo-Egyptian Compress Company, New York, Statele Unite ale Americii; Mann manufacturing Company, Marea Britanie; Ministerul Agriculturii, Washington, Statele Unite ale Americii; Ministerul Comerțului și Agriculturii, Sofia, Bulgaria etc.
#treimedaliideaurCsekonics #Csekonics #sergiudema #unarticolpezi #casadeculturaJimbolia #c_de_culturaJimbolia #cdeculturaJimbolia #Jimbolia #JimboBlog #Hatzfeld #Zsombolya
Bibliografie:
„Liste des récompenses”, Exposition Universelle de 1900 à Paris; République Française; Ministère du Commerce, de l’Industrie des Postes et des Télégraphes, Paris Imprimerie National, 1901; p. 365, 387, 409, 433;
„Demographic of France”, https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_France
„Exposition Universelle (1900)”,
コメント