• JimboBlog

Statuia Sfântului Florian. Dincolo de mit jimbolian


Diferența dintre mit și realitate ochiului neinițiat îi este insesizabilă. Adevărul este, însă, important. Doar făcând uz de acesta un individ sau o comunitate poate radiografia în mod corect stadiul în care se află din punct de vedere al devenirii sale. În general, poveștile născocite aparțin comunităților. Vreun fapt de vitejie este trecut prin filtrul personal, de la individ la individ, până într-atât încât acțiunea eroică capătă însușiri diferite de realitate.

Există, totuși, cel puțin un punct comun între mit și starea de fapt: setea după modele, după exemple. Bunăoară, în Jimbolia circulă cel puțin o pereche de povești născocite despre - iată! - misteriosul personaj întruchipat de statuia din centrul orașului: Florian. Unii dintre jimbolieni cred că acesta, în vremea vieții sale pământești, a fost unul dintre vârfurile pompierilor voluntari din oraș și că arzânda clădire ce completează monumentul istoric este școala. Mitul este ușor de demontat. O scurtă privire aruncată spre îmbrăcămintea personajului este suficientă pentru a înțelege că originile sale sunt, temporal, situate cu mult în urma vremurilor de astăzi. Lămurirea aceasta nu e tocmai o lămurire, cel puțin nu pentru cel neinițiat. Dacă nu pompier în ultimii 144 de ani, atunci ce? Sau, mai degrabă, când? Adevărul e vechi, vechi de cel puțin 1715 ani și 2 zile. Da, Florian a existat cu adevărat. Nu, nu a fost jimbolian. A fost un erou și mai mult decât atât: un sfânt. A avut curajul să creadă în principii sănătoase chiar și în fața morții. N-a cedat nici sub presiunea torturii. Și-a asumat, deci, statutul de creștin într-un timp în care se făceau condamnări pentru acest lucru. Sfântul Florian este cinstit atât de Biserica Ortodoxă, cât și de Biserica Romano-Catolică în fiecare an, în data de 4 mai.

Fost reprezentant al administrației romane, Florian s-a pus împotriva acesteia încercând să apere un grup de 40 de persoane condamnate pentru vina de a fi creștini. Încăpățânându-se să nu cedeze și mărturisindu-și astfel calitatea proprie de ucenic al lui Christ, Florian a fost torturat și aruncat, cu o piatră legată de el, în râul Enns, din Austria de astăzi, în apropiere de orașul Linz.

Atunci, de ce Jimbolia? Care să fie legătura dintre acesta și orașul aflat în vestul României? E important să știm că la vremea aducerii statuii sfântului în Jimbolia, localitatea se afla sub administrație habsburgică. Data evenimentului este incertă, însă într-un raport din 1837 al vizitei oficiate în localitatea Hatzfeld de episcopul de Cenad, Josef Lonovics, se menționează existența statuii. Este posibil ca Sfântul Florian să fi fost adoptat ca sfânt ocrotitor al așezării șvăbești tocmai din cauza fricii de incendiu. Se știe că de-a lungul timpului comunitatea a fost supusă unor momente grele pricinuite de foc.

Indiferent de acuratețea acestor ultime informații istorice, figura Sfântului Florian rămâne neumbrită. Noi, jimbolienii, aruncăm asupra ei din când în când valuri de nepăsare, dar asta, - nu-i așa?! - se va schimba cu timpul. Până acum nu am știut, de acum știm!

Bibliografie:

  • http://ziarullumina.ro/sfantul-florian-de-la-linz-un-martir-al-persecutiei-imparatului-diocletian-133171.html

  • https://de.wikipedia.org/wiki/Florian_von_Lorch

  • http://hatzfeld-banat.de/geschichte/

#sergiudema #sergiu #dema #statuia #Sfântul #Florian #Jimbolia #Jimbo #blog #hatzlfeld #zsombolya #statuiasfantuluiflorian #banat #istorie #istoriajimboliei #mit #legendă #florian