top of page

Statuia Sfântului Florian. Dincolo de mit jimbolian

Actualizată în: 23 aug. 2022


Statuia Sfântului Florian- Jimbolia - Imagine: Sergiu Dema

Ochiului neinițiat îi este insesizabilă diferența dintre mit și realitate. Adevărul este, însă, important. Doar făcând uz de acesta un individ sau o comunitate poate radiografia în mod corect stadiul în care se află din punct de vedere al devenirii sale. În general, comunitățile generează și informații născocite. Vreun fapt de vitejie este trecut prin filtrul personal, de la individ la individ, până într-atât încât acțiunea eroică capătă însușiri diferite de realitate.

Există, totuși, cel puțin un punct comun între mit și starea de fapt: setea după modele, după exemple. Bunăoară, în Jimbolia circulă cel puțin o pereche de povești despre - iată! - misteriosul personaj întruchipat de statuia din centrul orașului: Florian. Unii dintre jimbolieni cred că acesta, în vremea vieții sale pământești, a fost unul dintre vârfurile pompierilor voluntari locali și că arzânda clădire ce completează monumentul istoric este una dintre școlile din Jimbolia. Mitul este ușor de demontat. O scurtă privire aruncată înspre îmbrăcămintea personajului este suficientă pentru a înțelege că originile sale sunt, temporal, situate cu mult în urma vremurilor de astăzi. Bun! Dar dacă nu pompier local, atunci ce? Sau, mai degrabă, când? Adevărul e vechi, vechi de aproximativ 1700 de ani. Da, Florian a existat cu adevărat. Nu, nu a fost jimbolian. A fost un erou. De fapt, mai mult decât atât: un sfânt. A avut curajul să creadă în principii sănătoase chiar și în fața morții. N-a cedat nici sub presiunea torturii. Și-a asumat, deci, statutul de creștin într-un timp în care se făceau condamnări pentru acest lucru. Sfântul Florian este cinstit atât de Biserica Ortodoxă, cât și de Biserica Romano-Catolică în fiecare an, în data de 4 mai.

Fost reprezentant al administrației romane, Florian s-a pus împotriva acesteia încercând să apere un grup de 40 de persoane condamnate pentru vina de a fi creștini. Încăpățânându-se să nu cedeze și mărturisindu-și, astfel, calitatea proprie de ucenic al lui Christ, Florian a fost torturat și aruncat, cu o piatră legată de el, în râul Enns, din Austria de astăzi, în apropiere de orașul Linz.

Atunci, de ce Jimbolia? E important să știm că la vremea aducerii statuii sfântului în Jimbolia, localitatea se afla sub administrație habsburgică. Data evenimentului este incertă, însă într-un raport din 1837 al vizitei oficiate în localitatea Hatzfeld de episcopul de Cenad, Josef Lonovics, se menționează existența statuii. Este posibil ca Sfântul Florian să fi fost adoptat ca sfânt ocrotitor al așezării șvăbești tocmai din cauza fricii de incendiu. Se știe că de-a lungul timpului comunitatea a fost supusă unor momente grele pricinuite de foc. Însă indiferent de acuratețea acestor ultime informații istorice, figura Sfântului Florian trebuie să rămână neumbrită. Ține și de noi!

Bibliografie:

  • Alexandru Nan; Sfântul Florian de la Linz, un martir al persecuției împăratului Dioclețian; Ziarul lumina; http://ziarullumina.ro/sfantul-florian-de-la-linz-un-martir-al-persecutiei-imparatului-diocletian-133171.html

  • Wikipedia; https://de.wikipedia.org/wiki/Florian_von_Lorch

  • Heimatortgemeinschaft Hatzfeld; http://hatzfeld-banat.de/geschichte/

#sergiudema #sergiu #dema #statuia #Sfântul #Florian #Jimbolia #Jimbo #blog #hatzlfeld #zsombolya #statuiasfantuluiflorian #banat #istorie #istoriajimboliei #mit #legendă #florian

447 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page