top of page

Statuia Dr. Karl Diel

Actualizată în: 17 iul. 2023


Statuia Dr. Karl Diel - foto: Sergiu Dema
Statuia Dr. Karl Diel

Cum „patrimoniul este format din acele elemente din trecut pe care le alegem, la un moment dat, considerându-le reprezentative (Stuart Hall, 1998)”, Jimbolia a ales ca statuia doctorului Karl Diel să facă parte din așa-zisul patrimoniu local. Acest mic oraș situat în vestul țării este atestat în anul 1332. Până la colonizările din 1766 s-a numit Chumbul, Chombol, Csomboly, Zsomboly. Odată cu colonizările germane, localitatea se va numi Hatzfeld, iar din 1924, Jimbolia. În 1857, Jimbolia este legată de Timişoara prin una din primele căi ferate de pe teritoriul României.

Prima unitate industrială este înfiinţată în anul 1864 – Fabrica de ţiglă „Bohn & Co” (viitoarea „Ceramica“) – oferind astfel comunității locuri de muncă. Datorită poziției sale geografice, orașul a parcurs o etapă social-economică ascendentă devenind astfel un important centru industrial și datorită contribuției, la acea vreme de secol XIX, a contelui Csekonics.

Este cunoscut faptul că asistența medicală din secolul al XIX-lea era cotată ca fiind cea mai bună din Banat motiv pentru care s-a decis construirea unui spital, prin hotărârea guvernului de la Budapesta și sprijinul contelui, astfel că în anul 1896 este inaugurat spitalul orașului primind numele „Spitalul Elisabeta”. Pentru ca spitalul să funcționeze la cele mai înalte cote a fost nevoie de prezența chirurgului Karl Diel. Această personalitate s-a făcut remarcată tocmai prin activitatea și dăruirea pe care o desfășura reușind perfomanța acelei vremi ca din 1236 de operații efectuate, 1224 să fie de succes.

Dr. Karl Diel s-a născut la data de 14 februarie 1855 în Jimbolia, într-o familie numeroasă cu unsprezece copii, el fiind cel de-al șaptelea. Copilăria i-a fost lipsită de griji, făcând parte dintr-o familie înstărită întrucât tatăl Johann L. Diel era proprietarul unei manufacturi iar bunicul, Johann Simon Diel era fabricant de bere –suficient ca familiei și urmașilor să le fie asigurat un trai decent.

Cursurile școlii primare pe care viitorul medic le-a urmat au fost în Jimbolia, școala gimnazială a urmat-o la Szvaros (în comitatul Békés) iar medicina la Budapesta. Fiindu-i remarcat talentul, a fost luat ca asistent la secția de chirurgie a clinicii universitare. După patru ani de stagiu, în 1882 a revenit în orașul natal (Hatzfeld) unde și-a practicat meseria de-a lungul vieții, fiind totodată și cel de-al doilea medic curant al familiei Cseckonics.

În data de 4 octombrie 1887 se căsătorește cu fiica medicului Curții Imperiale de la Viena, Aloysa Cecilia Katharina Gombóz Bayer de Rogacz, prin acest mariaj urmând a fi schimbat statutul social al familie sale, urmașii având ascendență aristocratică.

Prin munca asiduă pe care a desfășurat-o a reușit să se afirme ca un valoros chirurg urmând ca inaugurarea noului spital să fie strâns legată de personalitatea sa. Programul pe care medicul îl desfășura era următorul: dimineața la ora 6 începea activitatea medicală prin vizita pacienților timp de două ore urmând ca până la ora 10 să acorde consultații acasă. După aceste consultații trecea la programul operator, având două-trei intervenții chirurgicale. În întreaga sa activitate a efectuat peste 50. 000 de operații: pe craniu, abdomen, membre și coloană, toate fiind succese incontestabile. Pentru a fi mereu în pas cu tendințele din domeniul său de activitate, a vizitat marile spitale din orașele europene, ca mai apoi să aplice în Jimbolia tehnici care mai puteau fi întâlnite doar în Viena, Budapesta sau Berlin. Meritele sale fiind recunoscute, în anul 1919 când Spitalul Militar din Timișoara a fost evacuat, cazurile chirurgicale i-au fost transferate.

Din mărturiile celor care l-au cunoscut pe dr. K. Diel aflăm că a fost o personalitate dedicată întru totul pacienților săi, dând dovadă de umanism, profesionalism și punând la baza tratamentului, o parte din sufletul său. A tratat orice pacient suferind, indiferent de statutul său social ori de mijloacele financiare de care dispunea. În acest sens stă drept mărturie mulțumirea în scris a preotului greco-catolic Nicolae Brînzeu din Comloșu-Mare, în urma îmbolnăvirii unuia dintre copii. Drept răspuns, medicul declara că nu a făcut nimic în plus, ci doar datoria pe care i-o impunea profesia. (Coincidența destinului face ca după ceva timp, fiul preotului să se căsătorească cu nepoata doctorului.)

Pentru meritele sale în practicarea meseriei, printre numeroasele diplome și distincții, cea mai importantă a fost Steaua României în grad de comandor, acordată de către M. S. Regele Ferdinand I.

Cum se întâmplă adeseori, cel ce are mare grijă de alții, uită să mai aibă și de propria persoană, la fel s-a întâmplat și cu acest medic: fiind focusat pe cariera medicală și-a neglijat sănătatea. A fost operat de apendicită, a avut un abces pulmonar iar la vârsta de 64 de ani a făcut o ocluzie intestinală, sănătatea devenindu-i tot mai precară. Cu toate acestea, chiar și după pensionarea din oficiu, a mai rămas în activitate, până la vârsta de 75 de ani, când la data de 1 mai 1930 se stinge din viață în urma unui atac cerebral.

Statuia Dr. Karl Diel - foto: Sergiu Dema
Statuia Dr. Karl Diel

La zece ani după trecerea în neființă a medicului jimbolian, drept recunoștință pentru ceea ce a lăsat ca moștenire culturală și materială orașului, i-a fost cinstită memoria prin ridicarea unei statui în parcul din fața primăriei (Conacul Csecknics), la data de 24 noiembrie 1940.

Statuia a fost construită în 1935 de către sculptorul timișorean Rubléczky Géza. Aceasta este din bronz și are o înălțime de 3, 25 m, așezată fiind pe un bloc de granit de 1,5m.

În anul 1996, când spitalul din Jimbolia a sărbători 100 de ani de activitate medicală, a fost dezvelit bustul doctorului Diel, realizat de către artistul jimbolian Soltesz Theophil.

Pentru ca imaginea să-i fie păstrată în timp, primăria împreună cu spitalul din oraș și sprijinul prof. dr. Pia Brînzeu au inaugurat Casa memorială „Dr. Karl Diel” în data de 11 august 2000 în semn de recunoștință pentru contribuția adusă orașului dar mai ales pentru tot ceea ce a însemnat munca de o viață a acestui doctor și rezultatele pe care le-a avut.

Bibliografie: - CIOBANU, Dragomir, WALTER Tonța, Personalități din panteonul Jimboliei, Vol. II, Timișoara , Artpress, 2013 - http://jimbolia.ro/galeria-foto/110120_jimboliadealtadata/, accesat în data de 19. 01. 2016 - https://vimeo.com/34696448 - interviu cu dna prof. dr. Pia Brînzeu, accesat în data de 19. 01. 2016

bottom of page