top of page

Salată orientală

Actualizată în: 11 mar. 2021


Dacă stau bine să mă gândesc, Oma nu se dădea în vânt după salata asta. Nu aş şti să zic de câte ori am mâncat-o la ea, dar, cu siguranţă, mama o făcea des şi mie-mi plăcea tare. Cu maioneză, de casă sau de cumpărat, o pregătea pentru sărbători. Iar pentru atunci când voia să scape mai repede de bucătărit, uleiul şi muştarul erau baza.


Salata orientală este, desigur, o reţetă ceva mai nouă, reţetă pe care am întâlnit-o cel mai des prin Banat şi Ardeal. Dacă nu ai pregătit-o până acum, merită o şansă!


Ingrediente:


2 kg cartofi cu coaja roşie

10 ouă de casă

1 borcan mare de castraveţi cornişon muraţi în oţet

200 g măsline negre

1 ceapă galbenă mărime mare

sare, după gust

piper negru proaspăt măcinat, după gust

2-3 linguri muştar

2-3 linguri ulei de floarea soarelui presat la rece

5 linguri maioneză, de casă sau de cumpărat


Preparare:


Mie îmi place să pregătesc de cu seară mare parte din cele necesare acestei salate.


Cum adică?


Spăl bine cartofii, în coajă, şi îi pun la fiert în apă cu sare. După ce s-au pătruns bine, scurg toată apa şi îi las în oală, la răcit, până a doua zi.


Tot seara, fierb şi ouăle.


A doua zi cartofii se decojesc foarte frumos şi se taie cubuleţe fără să se fărămiţeze. Ouăle se curăţă şi ele de coajă şi se taie cubuleţe. Ceapa se toacă mărunt. Castraveţii se taie rondele. Măslinele se scurg de zeamă şi se lasă întregi.


Într-un vas mare se amestecă maioneza, muştarul şi uleiul. Se pune sare şi piper şi se adaugă şi ceapa tocată mărunt. Se amestecă bine. Apoi se încorporează cartofii, castraveţii, măslinele şi ouăle.


Salata se serveşte imediat sau se poate păstra la figider în recipiente închise, pentru câteva zile. Dacă rezistă atât de mult timp!


Unii folosesc salata orientală pe post de garnitură, dar pentru mine este fel principal, o bombă calorică, săţioasă şi delicioasă.


Să vă fie de bine!


Salată orientală; Text şi poză de Oana Pavăl (Bîrgăoanu)

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page