Din câte îmi povesteau bunica şi mama, papricaşul se făcea înainte vreme în zilele de sâmbătă şi avea în compoziţie şi carne de pui - nişte aripi sau picioare, restul de carne păstrându-se pentru prânzul de duminică.
De asemenea, atunci când se dorea şi se poftea, se făcea papricaş, dar cu găluşte de făină de această dată, marţea sau joia.
Eu pot să spun că încă din copilărie ador varianta a doua, găluştele fiind preferatele mele din acest preparat. Dacă bunica mi-ar fi pus numai găluşte în farfurie, aş fi fost cea mai fericită.
Ingrediente:
Pentru papricaş:
1 ceapă mărime medie
2 morcovi mărime medie
1 kg cartofi cu coaja rozalie
2 linguriţe de boia dulce
1 conservă de 400 ml de roşii cubuleţe sau 400 g roşii proaspete
sare şi piper negru proaspăt măcinat, după gust
Pentru găluşte:
2 ouă de casă
200 g făină albă
2 linguri ulei de floarea soarelui
100 ml apă
un praf de sare
un praf de piper negru proaspăt măcinat
Preparare:
Se încinge uleiul într-o oală suficient de încăpătoare. Apoi, cu un praf de sare, se căleşte ceapa tocată mărunt până când se înmoaie şi devine sticloasă.
În acest punct se presară boiaua dulce peste ceapă şi se căleşte un minut amestecând continuu. După ce a trecut minutul, se stinge totul cu apă, aproximativ 2 l. Adaugă morcovii curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe, conserva de roşii sau roşiile proaspete tocate cubuleţe şi cartofii curăţaţi, spălaţi bine şi tăiaţi pe lung.
Se lasă totul la fiert până când morcovii şi cartofii sunt pătrunşi, moment în care te apuci de făcut găluştele.
Într-un bol se amestecă cu un tel de mână în formă de pară ouăle cu sarea şi un praf de piper. Se adaugă făina în ploaie şi se încorporează. Adaugă apa şi uleiul şi amestecă totul foarte bine.
Cu o linguriţă înmuiată în apă rece se ia din aluat şi se dă drumul găluştelor în oala cu papricaşul care fierbe. Nu amesteca, când sunt fierte, găluştele se ridică la suprafaţă.
Potriveşte de sare şi piper tocăniţa, stinge focul şi lasă oala acoperită timp de 15 minute, apoi serveşte cu poftă.
Să vă fie de bine!
Papricaş de cartofi cu găluşte de făină; Fotografii şi text: Oana Pavăl (Bîrgăoanu)
Mulţumesc :)
Foarte fain, Oana!