top of page

Opereta „Grüsst mein Banat!” la Jimbolia

Atât jimbolienii, cât și cei care iubesc muzica clasică vor avea ocazia să participe la un eveniment cu totul inedit. În 12 aprilie 2024 la Casa de Cultură a Orașului Jimbolia vor fi prezentate fragmente ale operetei „Grüsst mein Banat!” (Salut Banatul meu!). Reprezentația începe de la ora 18:00. Intrarea este liberă și gratuită.


De ce este importantă această compoziție muzicală? Motivele sunt multiple, dar cu certitudine că unul dintre ele este faptul că autorul operetei este Emmerich Bartzer, bănățean, muzician autohton, unul dintre marii compozitori pe care i-a dat cultura șvăbească. Emmerich Bartzer și-a dedicat întreaga viață muzicii și Jimboliei, două motive suficiente pentru a i se ridica un bust din bronz. Obiectul artistic poate fi văzut în centrul localității. 


Muzicianul Nucă-Bartzer scrie despre opereta „Grüsst mein Banat!” așa: „a fost scrisă pe un libret de Annie Schmidt-Endres din Lenauheim. Ea va rămâne cea mai importantă creație a sa în acest domeniu, chiar dacă după război îi vor urma și altele. Piesa tratează despre faptul, verificat din punct de vedere istoric, că tinerii din Austria anilor 1920 își petreceau vacanțele de vară în gospodăriile din Banat. În operetă, Hans, fiu de agricultor, se îndrăgostește de vieneza Mizzi. Opereta urma să fie prezentată la Viena la sfârșitul anilor 1930. Totuși, pentru că naziștii hotărau după «Anexare», opereta nu a putut fi jucată din cauza unei scene religioase - «Rugăciunea de mulțumire pentru recoltă». Bartzer a refuzat să elimine scena, fiind tipică pentru Banatul anilor 1920.”


Opereta „Grüsst mein Banat!” de Emmerich Bartzer a avut premiera mondială în 28 octombrie 2023, în Sala Mare a Teatrului Național din Timișoara. Frânturi ale sale au mai fost interpretate și cu alte ocazii, ca de exemplu în Germania în cadrul celei de-a treia ediții a  Întâlnirii Naționale a Corurilor și Asociațiilor Muzicale Bănățene, când s-a cântat „Erntedankgebet” (Rugăciune de mulțumire pentru recoltă). 


Reprezentația de la Jimbolia îi are soliști pe Bogdan Aungurence, Diana Pap și Annamaria Vinczi. Conducerea muzicală îi revine lui Andreas Schein, realizatorul orchestrației. Momentul este oferit de Rotary Club Jimbolia. Textul și versurile au fost scrise de Annie Schmidt-Endres și de Daniel Wersching, maestru de balet în Jimbolia.


Interpretarea operetei „Grüsst mein Banat!” pe scena Casei de Cultură a orașului este o sărbătoare în sine. Există o mare probabilitate ca ultima reprezentație încadrată într-un registru asemănător să fi avut loc în 1972, sub conducerea lui Walter Kindl. Atunci s-a pus în scenă opera Orfeu și Euridice, realizată integral de persoane din Jimbolia. 


Concertul face parte dintr-un proiect amplu, denumit generic Jimbolia 100, organizat pentru a aniversa 100 de ani de când localitatea Jimbolia a fost alipită României. Cei interesați de alte evenimente organizate cu ocazia acestei aniversări pot accesa acest link: Jimbolia 100!


___

(1) Nuca-Bartzer; Emmerich Bartzer; Heimatblatt Hatzfeld 2006, p. 105;

(2) Kolbus, Peter; Hatzfelder Komponisten, Dirigenten und Sänger beim 3. Bundestreffen der Banater Chöre; Heimatblatt Hatzfeld 2000, p. 26.



Opereta „Grüsst mein Banat!” la Jimbolia
Opereta „Grüsst mein Banat!” la Jimbolia

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page