top of page

Nu trăda morala: Stuttgart și Jimbolia salută naționala!

Zilele trecute la TVR a rulat un episod al emisiunii Replay, care trata despre sesiunea de calificare a echipei naționale la Campionatul European de Fotbal din anul 2000. Printre cadrele alese de editorii emisiunii, s-a numărat și unul care are legătură cu localitatea noastră și care surprinde un banner pe care se află afișat mesajul: „Stuttgart - Jimbolia salută naționala”.


Oricâtă distanțare socială este cuprinsă între aici și acolo, între cei ce rămân și cei care pleacă, tumultul înstrăinării nu este îndeajuns de puternic ca să provoace abisuri, ci doar fisuri. Liantul? Identitate și valori comune.


Sub semnul rânduielii, al înțelegerii și al respectului reciproc, ungurii, nemții și românii și-au crescut, în Jimbolia, unii altora copiii. Sanyi bácsi a crezut de cuviință să sădească în tineri pofta de cunoaștere, Lisa-tant să le-mpartă din florile grădinii, Vera néni să le coacă prăjituri, domnul Dragomir să-i nutrească cultural, iar bibi Ruja și caco Hanți să le fie vecini într-o armonie nu neapărat proprie Jimboliei, dar, cu siguranță, specifică ei.


Această conviețuire pestriță s-a concretizat cu timpul într-o valoare a comunități, la apariția căruia cu siguranță că nu au lipsit durerile nașterii. Jimbolia, cu bune sau cu rele, știe ce înseamnă respectul reciproc, în timp ce fiecare își păstrează propriul specific. Tocmai în această cunoaștere stă un bun pe care nu toate comunitățile îl au și pe care dacă îl pierdem, ne diluăm. Iată așadar morala după care Stuttgart și Jimbolia salută naționala!

*Imagine: Emisiunea Replay, TVR: https://www.youtube.com/watch?v=41vBgKAq13E&t=1920s

Minutul 31:50



Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page