top of page

„Nach dem Fest, das Fest” la Muzeul Stefan Jäger din Jimbolia


Nach dem Fest das Fest
Nach dem Fest das Fest

În perioada socialistă, Jimbolia a fost aleasă de mulți cetățeni români ca punct de emigrare clandestină. Întâmplările petrecute în legătură cu linia de frontieră reprezintă o pată accentuată pe istoria recentă a României. Cele trăite atunci, în tăciunea absenței libertății, sunt greu de relatat până și astăzi. Mulți supraviețuitori se feresc să vorbească din cauza retrăirii unor amintiri terifiante, în timp ce alte povești s-au stins odată cu declanșarea ultimului foc de armă a grănicerului sau cu ultima mușcătură a câinelui antrenat să atace la comanda „chiabur”. Și totuși, pentru că istoria nu trebuie îngropată în tenebrele uitării, exprimarea celor trăite se poate face prin artă.


Titlul „După sărbătoare, sărbătoarea“ sau „Nach dem Fest, das Fest“ ascunde povestea plină de aventură a unei fugi peste graniță petrecută după un Kirchweih – un hram de biserică romano-catolică – și o privire înapoi, în epoca dictaturii comuniste. După sărbătoarea hramului, preotul fuge cu tot satul peste graniţă, în Iugoslavia. Povestea poate fi găsită în "Jurnalul de bord - Drumuri peste graniţe" (Bordbuch – Grenzgänge) - catalogul-poem al expoziţiei.


Evenimentul propune păstrarea memoriei colective printr-o instalație artistică inspirată din nișa feroviară, o expoziție de artă vizuală, recitări de poezii în limbile germană și română, dar și depănarea unor amintiri legate de migrație.


De exemplu, masa lungă, construită din traverse de cale ferată - concept și design ale artistului Sven Eismann din Frankfurt – este acoperită cu artă: versuri din condeiul Katharinei Eismann. Autoarea, născută la Timișoara, împletește episoade autobiografice într-o hartă lirică de la cotul râului Main până la revărsarea Dunării și înapoi. Citatele de pe masă sunt conceptul designerului Susanne Mantz din Offenbach. Materialele simple și formele palpabile domină spațiul, invitând vizitatorii să ia loc la masă, să se lase în voia poeziei și a artei, să aprofundeze cele citite, să-și spună propriile povești. Tablourile supradimensionate ale lui Hagen Bonifer tranformă expoziția într-o scenă de gară. Lucrările artistului au ca temă călătoria, lucrurile trăite şi lăsate în urmă, faţa întunecată a istoriei, spaţiile goale. Siluete de abia schiţate apar în picturile "zgâriate", asemănătoare unor ziduri ruinate de timp şi scorojite.


În cadrul vernisajului va avea loc și o lectură în germană și română cu Katharina Eismann. Poeziile sunt traduse în limba română de Henrike Brădiceanu-Persem și vor fi citite de actrița Dana Ioana Niculescu.


Prin urmare, sunteți invitați să participați la o sărbătoare deosebită, în ambianța pitorească a Muzeului „Stefan Jäger” din Jimbolia. Expoziția itinerantă „După sărbătoare, sărbătoarea” se va deschide pe 21 octombrie 2023, la ora 18.00, fiind un proiect organizat de Asociația „Colț de Banat” în parteneriat cu „Eismann Bonifer Eismann Projekt”, Casa de Cultură a Orașului Jimbolia și Muzeul Presei „Sever Bocu” Jimbolia. Atmosfera va fi întreținută cu vinuri bune din Banat.


Vernisaj și performance de lectură:

21.10.2023, ora 18:00

Muzeul „Stefan Jäger”

Jimbolia, str. Tudor Vladimirescu nr. 100

Durata expoziției: 21.10.2023 - 15.05.2024


37 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page