top of page

Mariano Jose Castro, argentinianul muzician cu peste 100 de concerte internationale la activ

Mariano José Castro, argentinianul muzician cu peste 100 de concerte internaționale la activ, care a locuit un an de zile în pandemie în Jimbolia


Mariano José Castro este născut în Buenos Aires, în anul 1975, oraș în care și-a început cariera muzicală de la o vârstă fragedă, la încurajările profesorului său de muzică.

Mariano, pe lângă școala primară, gimnazială și liceu, a studiat la Conservatorio Nacional Superior de Música Melani. Acest centru muzical a fost creat de David Bolia, un argentinian care a mers în Italia, la Napoli, pentru a studia muzica în cadrul unuia dintre cele mai importante astfel de instituții din lume. Aici, David a studiat timp de 14 ani, după care a revenit în Argentina și a deschis acest conservator.

Decizia de a rămâne pe această cale a muzicii a fost o alegere dintre trei potențiale cariere pe care Mariano ar fi putut să le urmeze, celelalte două, rugby-ul și karatele rămânând ca hobby-uri. Se pare că a ales bine.

L-am întrebat pe care dintre marii compozitor ar fi dorit să-l aibă ca profesor, iar Mariano a răspuns „cel mai probabil i-aș fi preferat pe Igor Stravinski sau pe Maurice Ravel.”

Pentru Mariano muzica înseamnă, pe lângă vocație și meserie, „posibilitatea de a avea un limbaj propriu prin care mă pot exprima fără limită și fără bariere de comunicare.”

Primul turneu internațional a avut loc în 2002, în Statele Unite ale Americii. Pe lângă acest turneu de debut, a trecut deja bariera de 30 de turnee internaționale.

Conform Mioarei Basca, Mariano este un „muzician complex, pianist, chitarist, compozitor, orchestrator, solist sau membru în diferite formații”, pe scurt, orice are legătură cu muzica clasică și nu numai.

A făcut parte din trupa Narcotango cu care a fost nominalizat la premiile Grammy.

Câțiva dintre artiștii și formațiile cu care Mariano a colaborat, din zona de pop-rock, sunt: Taxi, Bere Gratis, Alexandra Ușurelu, Bosquito, Analia Selis. În ceea ce privește muzica clasică, Mariano a lucrat aproape cu toate orchestrele filarmonice din România și cu dirijorii Cristian Oroșanu, Tiberiu Soare, dar și cu soliști cum ar fi Răzvan Suma, Rafael Butaru printre mulți alții. Colaborări în lumea jazz a avut cu Luiza Zan, Nadia Trohin, Berti Barbera ș.a.

Mariano dorește să mulțumească tuturor jimbolienilor cu care a luat contact în ultimul an prin muzică și nu numai: de la mic la mare, de la primărie la doamna de treabă de la magazin; de la consiliul local la degustătorii de vin din oraș; de la asociații la întreprinderi locale cu care a colaborat și, nu în ultimul rând prieteni, familie și elevi. În curând, argentinianul va pleca înapoi în capitală, dar se va mai întoarce și cred că va fi așteptat cu brațele deschise de cei 10.000 de locuitori al orașului din sud-vestul României.


Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page