top of page

Jimbolia este oraș-pilot pentru protejarea patrimoniului!

Jimbolia a obținut vineri, 15 iulie 2022, titlul de oraș-pilot din Regiunea Vest, în vederea elaborării Strategiei de Dezvoltare Locală prin Patrimoniu. La apelul de proiecte lansat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest au participat 7 orașe mici din Banat. Cu alte cuvinte, localității noastre i se va finanța elaborarea unei strategii de dezvoltare locală, care va include protejarea și valorizarea patrimoniului material și imaterial. Organismul finanțator dorește să transforme localitatea câștigătoare într-un exemplu de bune practici în ceea ce privește relaționarea cu moștenirea tangibilă și intangibilă.


Strategia de dezvoltare locală este un document voluminos, cu valabilitate limitată, care trasează, în urma unor cercetări amănunțite, principalele axe de dezvoltare ale unei localități. Vestea câștigării acestui concurs de dosare este importantă, întrucât actuala strategie a orașului urmează să expire curând.



Deși dosarul a fost întocmit de departamentul de cultură din cadrul Primăriei Orașului Jimbolia, meritul este al întregii comunități și, mai cu seamă, al unor organizații sau inițiative civice care, în ultimii 5 ani, au desfășurat proiecte în vederea conservării și promovării patrimoniului. Amintim aici de acțiunile organizației șvabilor jimbolieni plecați în Germania - Heimatortsgemeinschaft Hatzfeld -, care de-a lungul timpului a derulat numeroase proiecte de o importanță deosebită pentru localitate. Asociația „Colț de Banat” este o entitate activă în viață cultural-educativă a orașului, în timp ce Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara, prin proiectul „Triplex Confinium” și concursul internațional „Think Brick”, a dezvoltat, în Jimbolia, o inițiativă unică în spațiul euroregional DKMT. La dosarul de candidatură au fost anexate și alte mențiuni referitoare la realizările Parohiei Romano-Catolice, ale doamnei Pia Brînzeu (în legătură cu extinderea Casei Memoriale „Dr. Karl Diel”), procesul de digitalizare de la Muzeul Presei „Sever Bocu”, păstrarea memoriei prin intermediul JimboBlog etc.


Una dintre cerințe a constat în furnizarea de imagini de epocă. Aici, deosebit de valoroase s-au arătat a fi cărțile poștale din colecția personală expuse în 2021 la Muzeul Stefan Jäger și fotografiile oferite de domnii Edgar Tüser, Kaba Gàbor și Oswald Zachari. Actualitatea a fost documentată fotografic de către Theophil Soltesz, ale cărui imagini au fost incluse în dosar. S-a pus accent atât pe importanța acordată patrimoniului de prezenta Strategie de dezvoltare locală, cât și pe strădaniile administrației locale de a conserva elementele patrimoniale în ultimii 10 ani.


După finalizarea întocmirii documentelor dintre agenția finanțatoare și Primărie, în Jimbolia ar urma adoptarea unor reguli recomandate de Institutul Patrimoniului din Bavaria, care să vizeze protejarea moștenirii locale.



Jimbolia, oraș-pilot în protejarea patrimoniului; imagine: Fotoclub 82, colecția Oswald Zachari
Jimbolia, oraș-pilot în protejarea patrimoniului; imagine: Fotoclub 82, colecția Oswald Zachari



bottom of page