Recomand jimbolienilor o revigorantă Călătorie în lumea formelor sub îndrumarea lui Andrei Pleșu. În cazul unora, voiajul va reîntări atașamentul față de anumite valori, prea adesea slăbit de rutină și deplasat nefericit în zona indiferenței. Totuși, cititorii pot răsufla ușurați: n-o să mă lansez într-o incursiune în filosofia artei. Nu că nu mi-ar plăcea, dar rărunchii mei nu sunt ai unui intelectual rasat iar bojocii îmi respiră aerul celui ce pune preț pe fațadă.
În cartea (1) amintită în introducere Pleșu exploatează simbolic fenomenul oglindirii și identifică imaginea ca fiind, din perspectiva transcendenței „felul conceptului de a fi în lume“. Iată o idee care, extrapolată în domeniul patrimoniului construit, relevă că accentul pe fațadă poate reprezenta o acțiune lăudabilă. Rolul oglindirii în angrenajul descris devine evident în momentul în care înțelegem prin cuvântul casă o corporalitate animată de spiritul celui găzduit, anume de convingerile, credințele, educația și voința proprietarului. Parafrazând, casa devine felul locuitorului ei de a fi în societate, oglinda sinelui și materializarea câtorva trăsături definitorii pentru locatar.
Oricât de personal ar fi spațiul dintre pereți, prin intersecția tangențială cu strada locuința capătă atribuții publice și constituie, prin urmare, parte a contribuției pe care cel ce o însuflețește o aduce obștii. Că e așa, o dovedesc legile de urbanism puse străjeri împotriva haosului și, în continuare, împotriva diluării identității unei comunități. Casa este, așadar, o extensie a locatarului, iar fațada un puternic mod de exprimare. Posesorul acestui dar poartă însă și o mare responsabilitate. Bunăoară, pustiirea fațadei încărcată oarecând cu florilegii arhitecturale va avea un impact mai devastator decât cel produs de rularea unor ritmuri muzicale nefericite la maximum, pentru simplu fapt că tencuiala cu încărcătură lirică nu va mai fi niciodată motiv de liniște.
În calitate de posesoare a unei moșteniri bogate, Jimbolia este datoare să înceapă exerciții de autoobservare. Ce deține și ce n-ar trebui să piardă? Deopotrivă construcții emblematice și elemente arhitecturale. Or fi fost ele îngrămădite odinioară în registrul prozaic, dar astăzi sunt încărcate cu specific local și experiență de viață. Mă gândesc - fără a mă limita la cele enumerate - la casele din cărămizi aparente, ferite de opacitatea tencuielii, la ferestrele din lemn sculptat sau la tâmplăria ușilor de intrare în gang, la elementele de tinichigerie din interbelic sau mai vechi, la produsele ceramice ale lui Bohn, Treiss și ale altor industriași locali, la porțile din elemente de fier nituite între ele și, bineînțeles, la fațadele purtătoare de identitate locală. Mă refer până și la gardurile din blocuri ceramice - bolțari portocalii, produși din rebuturi la fabrica din Jimbolia, deși această ultimă remarcă puteți s-o așezați în sfera excesului de zel.
Pentru că subiectul e vast, iar spațiul alocat textului e prea restrâns pentru o dezbatere exhaustivă le propun celor interesați publicația Jimbolia. Plan de acțiune pentru patrimoniul construit (se poate descărca de AICI), elaborată de studenți și profesori ai Facultății de Arhitectură și Urbanism din cadrul Universității „Politehnica“ din Timișoara. După luni de muncă de cercetare și procesare a rezultat un document obiectiv, ce înregistrează atât slăbiciunea, cât și vigoarea patrimoniului construit și prezintă recomandări de intervenție. Scopul? Atât de necesara îmbunătățire a calității vieții autohtone prin tratarea unei metehne ce bântuie pe străzile orașului și răpune cu fermitate câte puțin din identitatea sa. Puțin câte puțin, până ce Jimbolia va ajunge de fațadă?
(1) Pleșu, Andrei; Călătorie în lumea formelor; București, 2023, Ed. Humanitas, p. 64.
Ajută-ne să păstrăm activ JimboBlog!
Articolele de pe JimboBlog pot fi citite gratuit! Însă găzduirea lor pe internet ne costă circa 400 de euro pe an. Pentru că JimboBlog e o inițiativă non-profit, te rugăm să ne ajuți să păstrăm online această pagină de internet. Donează 95 de lei sau apasă pe butonul Modificare sumă ca să introduci orice sumă dorești!
Comments