top of page

Florin Țubucan, tânărul muzician din Jimbolia

Florin Țubucan este născut în Timișoara, în anul 2003, oraș în care studiază în prezent. Totuși, fundația și majoritatea timpului liber îl petrece încă în Jimbolia.

Florin a trecut prin primele două cicluri de educație, primar și gimnazial, la școlile locale ale orașului Jimbolia. În momentul de față este elev la Colegiul Național de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, în clasa a XII-a.

Inițial, avea de gând să plece la o facultate în străinătate, dar a decis totuși să-și încerce cariera muzicală în România, acordând încredere profesorilor de aici, astfel că anul viitor va alege Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Primul contact cu chitara a fost la vârstă fragedă, mai exact la 9 ani. A devenit atras de instrumentul muzical cu șase corzi cumpărat de către fratele său mai mare. La scurt timp, văzând potențialul lui Florin, părinții săi l-au înscris la cursurile de muzică ale domnului Valerică Niculescu (link). După câțiva ani, a început să fie și autodidact.

A ținut-o așa până când a dat de domnul Vasile Pop la Școala Gimnazială din Jimbolia. Dumnealui i-a predat ore de chitară în anii de gimnaziu. Tot aici a început să practice cântatul muzicii clasice.

La admiterea pentru Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara a trecut cu brio probele și este elev și în ziua de azi. Aici l-a întâlnit pe profesorul său actual, domnul Alexandru Crețescu. Acesta l-a testat și l-a luat sub aripa lui încă din clasa a 8-a. A avut destul de mult de recuperat, cu concurență serioasă. A trebuit să învețe multă teorie muzicală

În paralel studia și practica și cu domnul Niculescu. Cu domnul Crețescu a început să cânte muzică clasică cap-coadă. Atunci a devenit „obsedat” de acest gen muzical.

Întrebat de ce a ales muzica clasică, Florin spune că nu poate răspunde cu exactitate, deoarece compară stilul muzical cu iubirea pentru o altă persoană: „pur şi simplu nu ştii cum a ajuns drumul tău la persoana respectivă, dar ceva îţi spune să rămâi acolo.”

Ținându-se de treabă, în anul 2020 a fost contactat de către cei de la „Românii au Talent”, observat de o reprezentantă a emisiunii la unul dintre concursurile la care Florin a participat. La această emisiune a avut o prestație frumoasă, dar din păcate filmările au încetat din cauza pandemiei. În cadrul interviului luat de către jurații de la ProTV, Florin a mărturisit că repetă între 5 și 8 ore pe zi la chitară.

Printre profesorii cu care Florin Țubucan a studiat, trebuie să-l menționăm și pe muzicianul argentinian cu peste 100 de concerte internaționale, care a locuit un an de zile în Jimbolia - Mariano Jose Castro (link).

În total, talentatul chitarist de muzică clasică din Jimbolia, are la activ peste 31 de concursuri, plus zeci de recitaluri la evenimentele organizate de Casa de Cultură a orașului Jimbolia (link), Muzeul Presei „Sever Bocu” (link) și nu numai. Cel mai important premiu l-a obținut în capitala Italiei, la „Music in the world”, ediția a 4-a, competiție organizată de Universidad de Guanajuato (Facolta’ di Musica).



Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page