Este cunoscut faptul că averea familiei nobiliare Csekonics era consistentă. Acest lucru nu trebuie văzut în mod necesar ca indicator al opulenței, ci mai degrabă trebuie înțeles faptul că familia a ajuns la acest stadiu datorită optimizării unor aspecte precum structura organizatorică a moșiei și a fluxului de lucru.
În articolul „Torontál virilistáinak névsora”, apărut în publicația „Délmagyarország” la Szeged în 1911, se face o listă a „viriliștilor” care aveau de plătit în anul 1912 cele mai mari impozite în comitatul Torontal. Prima problemă apărută în încercarea de a descoase articolul de față este cuvântul „virilist”. În dicționarele românești nu am găsit un răspuns. Totuși, în urma lămuririi venite din partea lui Theophil Soltesz, se pare că acest substantiv ar desemna o persoană care datorită impozitului mare pe care îl plătește, devine membră al unui organism de conducere pe plan local. Cel puțin în această direcție pare să indice definiția oferită de „Magyar Katolikus Lexikon”.
Lista, aranjată în ordine descrescătoare a valorii de plătit, este deschisă - așadar - de contele Endre Csekonics de la Jimbolia, care urma să plătească 141,744.18 coroane. Locul al doilea era ocupat de Félix Harnoncourt din Écska, localitate aflată astăzi în Serbia și cunoscută sub numele de Stajićevo, și care datora 48,313.49 coroane. Se observă diferența uriașă dintre valoarea pe care o avea de plătit ocupantul primului loc și cea care îi revenea persoanei aflată pe a doua poziție. Surprinzătoare este apariția în această înșiruire a lui Bohn Mihály din Nagykikinda, șeful fabricii de cărămizi, cu o sumă de 18,528.07 coroane, și a lui Csekonics Sándor, conte de Szőlősudvarnok, adică Rogendorf, o așezare aflată astăzi în Serbia și care poartă denumirea de Banatski Dušanovac. Acesta din urmă avea de plătit un impozit în valoare de 8108.44 coroane.
Bibliografie:
- „Torontál virilistáinak névsora”, „Délmagyarország”, Szeged, nr. 229, vineri, 6 octombrie 1911;
Imagine: Adobe Spark.
#csekonicsimpozit #casadeculturaJimbolia #unarticolpezi #sergiudema #c_de_culturaJimbolia #cdeculturaJimbolia #Jimbolia #JimboBlog #Hatzfeld #Zsombolya
Comentarios