top of page

Cristian Benea - pictorul jimbolian cu peste 2000 de tablouri

Iată cum poate fi, într-o singură frază, descrisă arta: „Ea este o fărâmă din puterea divină. Unii oameni au beneficiul de a li se da o picătură din puterea Lui creativă.” Acestea sunt cuvintele lui Cristian Benea, un pictor jimbolian, care în aproximativ 30 de ani de activitate are realizate peste 2000 de tablouri.


S-a născut în noiembrie 1983, în Timișoara. Interesul pentru pictură a luat naștere în momentul în care s-a întâlnit pentru prima dată cu desenul, în vremea copilăriei. Cristian povestește cum îl urmărea cu interes pe fratele său mai mare, în timp ce acesta își pregătea lucrările pentru școală.


În clasa a V-a, prin intermediul orelor de desen de la Școala Gimnazială din Jimbolia, a început să-și exprime talentul folosind acuarelele. În următorul an a avut primul contact cu picturi realizate de un artist profesionist. Momentul a fost prilejuit de redeschiderea Muzeului Stefan Jäger, care fusese închis o perioadă pentru renovare. A fost impresionat și inspirat de picturile artistului șvab, suficient cât să-l determine să-și dorească o carieră în această ramură a artei. În aceeași zi, s-a dus acasă și a căutat prin locuință orice legat de pictură. A găsit o bucată de placaj pe care a pictat primul lui peisaj, tablou pe care i l-a prezentat profesoarei de desen, doamna Maria Schulz. Aceasta a fost plăcut surprinsă de creativitatea lui Cristian, încurajându-l să persevereze. Încrederea și interesul profesoarei l-a determinat ca în următorul an să realizeze încă 30 de tablouri, lucrări care au pus bazele primei sale expoziții, la doar 12 ani. Evident, după prima au urmat și altele, care i-au propulsat cariera.


După terminarea Școlii Generale din Jimbolia, doi ani a participat la cursurile Grupului Școlar „Mihai Eminescu”, iar următorii doi ani a studiat în cadrul Liceului de Arte Plastice din Timișoara. După finalizarea studiilor liceale s-a înscris la Facultatea de Arte din cadrul Universității de Vest din Timișoara, Secția Pictură, de unde a absolvit în anul 2006. Încheierea studenției nu a fost foarte ușoară pentru Cristian. S-a lovit de zicala standard: „Acum ce faci? E greu să trăiești ca artist”. Totuși, a luat decizia de a practica un an pictura. Și bine a făcut! S-a întâmplat ca un unchi de-al său, care nu mai venise în vizită de 25 de ani, să treacă prin Jimbolia. Văzând talentul pe care îl are, i-a propus să-l pună în legătură cu un pictor bisericesc. A acceptat. Următorii ani a fost ucenic și și-a făcut stagiatura cu pictorul autorizat Ioan Botiș, în Maramureș.


În prezent Cristian Benea este pictor bisericesc autorizat, titlu obținut la București, în urma unui examen. Lucrează în atelierul său din Jimbolia. O parte a lucrărilor sale din sfera religiei se pot găsi în biserica ortodoxă din Jimbolia, biserica ortodoxă din Beregsău Mic și în curând și în biserica din Cladova, la care lucrează și în prezent.


Sperăm să putem vedea și noi o expoziție cu operele sale, poate chiar la Muzeul Stefan Jäger, de ce nu? Cu această ocazie poate vom descoperi câți oameni talentați și cu povești uimitoare avem pe lângă noi, chiar în localitatea noastră, Orașul celor 6 Muzee. De multe ori devenim atât de prinși în a vrea să cunoaștem exteriorul, încât nu vedem cât de interesant este interiorul. Nădăjduim ca prin aceste articole portret să vă putem stârni interesul asupra acestor oameni de succes din Jimbolia și să conștientizăm cât sunt de valoroși.



*Imagini din arhiva personală a domnului Benea

Pictorul jimbolian Cristian Benea; Imagini din arhiva personală a domnului Benea

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page