top of page

La mulți ani, Corul Floris! La mai mulți de 25!


Corul Floris - 25 de ani de existență
Corul Floris - 25 de ani de existență


În anul 2024 Jimbolia nu aniversează doar 100 de ani de administrație românească, ci și 25 de ani de existență a Corul «Floris». Grupul ocupă un loc important în registrul patrimoniului imaterial local, fiind un excelent continuator al tradiției muzicale jimboliene, semnificativă încă de la mijlocul secolului al XIX-lea. Celebrarea unui sfert de veac de activitate se face alături de corurile «Ion Românu» al Filarmonicii «Banatul» din Timișoara, «Kornelije Stankovič» din Kikinda și «Mórahalmi Parasztkórus» din Mórahalom.


De-a lungul celor 25 de ani de existență, corul a oferit reprezentații în diferite țări europene: Belgia (2002), Austria (2004, 2019), Croația (2017), Slovacia. Acestei liste i se adaugă Serbia și Ungaria, țări în care au fost susținute mai multe concerte datorită unei relații intense între Jimbolia și localități din cele două state. Importanța Corului «Floris», înțeleasă în contextul patrimoniului imaterial regional, e demonstrată și de cele circa 15 clasări pe locul I la Festivalul-Concurs «Lada cu Zestre». În 2018 a obținut Marele Premiu în cadrul Festivalului Internațional «Rapsodiile Neamului» de la Dudeștii Noi și a participat la Festivalul Internațional «Ion Vidu». În prezent, repertoriul constă din piese folclorice românești, bisericești și colinde sau cântece de Crăciun. De altfel, Festivalul Internațional «O, brad frumos!» de la Jimbolia se croiește anual în jurul reprezentației pregătite de Floris.


Înființarea corului s-a petrecut în toamna anului 1999, intenția inițială fiind ca profilul acestuia să fie bisericesc. Totuși, încă de la apariția sa grupul s-a încadrat în registrul laic, având-o ca dirijoare până în decembrie 1999 pe Gabriela Murgu. În perioada ianuarie-septembrie 2000 a fost condus de Luciana Ianculescu, iar din octombrie a fost preluat de Valerică Niculescu, a cărui activitate longevivă în calitate de dirijor s-a încheiat în 2012. Actualul dirijor, Iosif Todea, și-a început misiunea în martie 2014. Au urmat patru ani benefici pentru existența grupului, interval de timp caracterizat printr-o bogată acumulare calitativă. Din septembrie 2018, Corul «Floris» a fost preluat de Radu Zaharia și condus de acesta vreme de un an și jumătate, până la revenirea lui Iosif Todea, petrecută în 2020. 


De la înființare până în 2008 activitatea corală a fost sprijinită de Asociația Pompierilor Civili «Florian» Jimbolia, după care a fost preluată de Primăria Orașului Jimbolia și susținută din bugetul local. În cei 25 de ani, grupul a ființat datorită celor circa 100 de membri voluntari, participanți la proiectul «Floris» fără vreun stimulent pecuniar. 


La evenimentul aniversar participă trei coruri importante pentru Banatul euroregional, puncte păstrătoare a trei culturi ce se intersectează în același spațiu geografic. «Mórahalmi Parasztkórus» din Ungaria a fost înființat în 1971. Din 1991 și până în prezent este condus de Mócsán Mária Zita. Grupul interpretează piese folclorice specifice câmpiei din sudul Ungariei. Din 30 august 2019, activității corului i s-a acordat statutul de valoare națională. Corul «Kornelije Stankovič» aparține de ADZNM Gusle din Kikinda, Serbia. Are o activitate de 26 de ani și interpretează piese muzicale variate: de la compoziții bisericești la cântece folclorice și contemporane. Grupul este dirijat de Éva Francuszki Aranyos. Timișoara este reprezentată de Corul «Ion Românu» al Filarmonicii «Banatul», un grup longeviv, de o calitate excepțională. Relevanța sa în contextul culturii naționale nu poate fi pusă la îndoială. Corul este condus de maestrul Iosif Todea, același dirijor care coordonează și activitatea Corului «Floris» din Jimbolia. 


Celebrarea celor 25 de ani de activitate este organizată de Casa de Cultură a Orașului Jimbolia, cu sprijinul Primăriei Orașului Jimbolia și Consiliului Local al Orașului Jimbolia. Proiectul cultural este cofinanțat de Consiliul Județean Timiș prin Programul TimCultura 2024. 


La mulți ani, Floris, la mai mulți de 25! 


*Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Consiliului Județean Timiș. Pentru mai multe informații, puteți trimite un e-mail la adresa culturaljimbolia@gmail.com.


90 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Yorumlar


bottom of page