top of page

De unde vii, Clarii vii?

Actualizată în: 2 iun. 2023


Cine știe câte supoziții s-au născut de-a lungul timpului cu privire la denumirea „Clarii Vii”? Acest toponim compus din două cuvinte parcă nu se încadrează în niciun fel în geografia zonei. Ba mai mult, pustietatea terenurilor subjugate agricol tace ori de câte ori vreun navetist bănățean, privind pe fereastra vagonului, întreabă despre istoria locului. Informațiile ce urmează nu sunt bazate pe surse exacte, ci așază în mod logic câteva informații istorico-greografice.

Să fie particula „vii” de fapt vreun șapte roman? E totuși vorba de un spațiu dedicat fermelor. În vremea comunistă acestea erau denumite deseori „Ferma 1”, „Ferma 2”, „Ferma n”. Dar „Clarii”? Nu știm să fi existat ferme cu numele „Clarii”.

În această situație, poate că răspunsul se află într-o perioadă de timp și mai îndelungată: nu în cea interbelică, ci înainte de Primul Război Mondial. În vremea respectivă multe localități aveau în jurul lor suprafețe dedicate culturii de viță de vie, denumite „Weingarten”. E important de știut că în această zonă nu exista graniță și că așezările din jurul Jimboliei erau organizate de administrația maghiară. În apropiere de localitatea noastră, în partea de sud-est, la o distanță de aproximativ 7 kilometri se afla Klary, o comunitate care astăzi aparține de Serbia și care se numește Radojevo. Conform informațiilor Danielei Birdean, apărute în articolul „Croații din România”, în publicația „Suflet nou”, și la Klary ar fi trăit o comunitate de croați. După cum arată o hartă militară a Imperiului Habsburgic dintre anii 1819-1869, la Klary existau suprafețe dedicate creșterii viței de vie. Doar că acestea nu se aflau în apropierea localității, ci la o distanță de aproximativ 5 kilometri înspre nord, acolo unde astăzi trenul ce leagă Jimbolia de Timișoara face o haltă.

Anii au trecut, granițele s-au mutat, structura etnică a populației s-a modificat, viile au dispărut. A rămas doar Clarii Vii, doar numele golit de rostul lui de odinioară.

Clarii Vii
Clarii Vii

bottom of page