top of page

Vizită la domeniul de la Jimbolia: organizarea moșiei Csekonics

Am amintit în precedentul articol despre felul în care am ajuns la identificarea cărții Die Landwirtschaft Ungarns in Reisebriefen geschildert”, care tratează despre modul de organizare al domeniului „Die Herrschaft Zsombolya”.

Vizitatorii, adică cei 150 de membri ai Societății Agricole Germane din Berlin au ajuns în 24 mai la Jimbolia. Călătoria de la Szeged s-a făcut cu trenul, astfel că la gară oaspeții au fost întâmpinați de contele Csekonics cu 68 de trăsuri trase fiecare de câte patru cai. Vremea rea a făcut ca drumurile să fie greu utilizabile. A plouat aproape în fiecare zi timp de mai bine de două săptămâni. Căruțele, deși ușoare și încărcate cu 3-4 oameni, se deplasau greu prin noroi. Unele rămâneau în urma convoiului. Chiar și atelajul în care se afla naratorul vizitei a staționat un sfert de oră până ce vizitiul a reușit să facă roțile să se învârtă din nou. Spițele erau îngropate 15 centimetri în noroiul mlăștinos.

De la gară grupul s-a îndreptat spre diferite puncte ale moșiei care se întindea pe o suprafață apropiată de 100000 de morgeni prusaci, adică aproximativ 26000 de hectare. Teritoriul era înconjurat de șanțuri și rânduri de salcâmi care se întindeau pe o lungime de 138 km. Era împărțit în 14 ferme cu 7 filiale, aflate la distanță una de alta, răspândite pe teritoriul moșiei. Cea mai mică fermă deținea o suprafață de 1800 de morgeni prusaci (450 ha) și cea mai mare 9000 de morgeni prusaci (2250 ha). Domeniul era împărțit, precum în cazul multor alte moșii din Ungaria, în patrulatere, fiecare cu o suprafață de aproximativ 800 de morgeni (200 ha) și separate de linii drepte de salcâmi. Parcelele erau numite local „table” și erau împărțite prin drumuri în secțiuni mai mici, de aproximativ 50 morgeni (12,5 ha) în mijlocul cărora se aflau așa numitele remize, suprafețe împădurite de aproximativ 12 morgeni (3 ha), folosite pentru îngrijirea animalelor sălbatice și ca sursă de lemn.


Nu exista o pădure în adevăratul sens al cuvântului. Pe tot domeniul de la Jimbolia nu se afla nici măcar un teritoriu compact de pădure de 800 de morgeni (200 ha), în afară de pădurile din mijlocul parcelelor, plantate de administrație pentru fazani.


Din cele aproximativ 26000 de hectare:

Teren arabil și grădini = 16700 ha

Câmpie = 1080 ha

Pășune = 1280 ha

Pădure = 475 ha

Teren de arendat = 5400 ha

Drumuri, șanțuri, lucrări de terasament = 1080 ha Pământul arabil este împărțit astfel:

45,83%    cereale

34,22%    cereale care trebuie prășite

15,74%    cereale de furaj

1,53%      cânepă

2,68%      pământ nelucrat

Surse:

- ZB MED - Informationszentrum Lebenswissenschaften;

- Rudloff, Reinhold; Schöneberg/Berli : Telge, 1897; Die Landwirtschaft Ungarns in Reisebriefen geschildert”.

*Mulțumiri domnului Prof. Josef Koch, președintele de onoare a HOG Hatzfeld, pentru specificații și traduceri.



Domeniul de la Jimbolia; Die Landwirtschaft Ungarns in Reisebriefen geschildert


bottom of page