top of page

Prăjitură tăvălită sau cubulețe dulci cu nucă de cocos

Actualizată în: 11 iul. 2023


Mi-aduc aminte de această prăjitură ca fiind una dintre preferatele mele din perioada sărbătorilor de iarnă. De fapt, cam orice prăjitură care conținea nucă de cocos, bunica o pregătea doar în perioada rece.

Pe cât de simplă, pe atât e de gustoasă. Și este și spornică, dintr-o tavă îți va ieși o cantitate importantă de tăvălite, numai bune de răsfățat întreaga familie într-o zi friguroasă de duminică.

Ingrediente:

Pentru blat:


4 ouă 300 g făină albă 200 ml lapte gras 100 g unt 80% grăsime 200 g zahăr tos 2 pliculețe zahăr vanilat Un praf de sare 1 linguriță praf de copt


Pentru sirop:

50 g unt 80% grăsime 125 ml apă 35 g cacao 150 g zahăr

Plus:

200 g nucă de cocos

Preparare:

Spumează untul ținut în prealabil la temperatura camerei cu zahărul tos și zahărul vanilat până când vei obține o cremă pufoasă iar zahărul s-a dizolvat parțial. În acest punct, poți adăuga gălbenușurile unul câte unul, omogenizând foarte bine după fiecare.

Separat, se spumează albușurile cu un praf de sare. Într-un alt bol se cerne făina și praful de copt. În crema de unt și gălbenușuri se adaugă, alternând, făina și laptele la temperatura camerei. Se amestecă bine. La final, cu o spatulă de silicon, se încorporează albușurile bătute spumă. Se tapetează o tavă de 20 x 30 cm cu hârtie de copt, se răstoarnă aluatul și se coace în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius pentru aproximativ 20 de minute sau până la proba cu scobitoarea.

Deasupra, prăjitura trebuie să prindă o nuanță frumoasă, brun-aurie. Blatul se lasă complet la răcit, apoi se taie cubulețe potrivite ca mărime. De abia acum se pregătește glazura de ciocolată, deoarece aceasta se întrebuințează fierbinte. Se amestecă cacaua cu zahărul tos și cu apa, se pune totul pe foc și când va da primul clocot, se adaugă și untul tăiat cubulețe. Se amestecă în permanență și se lasă pe foc sosul până când începe să se îngroașe. Este foarte utilă o oală antiaderentă și o spatulă de silicon în această etapă. Se împunge cu furculița fiecare cubuleț de blat, se trece prin siropul fierbinte și apoi se tăvălește prin nuca de cocos. Tăvălitele se lasă peste noapte în cămară iar a doua zi se servesc cu poftă.

Prăjitură cu nucă de cocos
Prăjitură cu nucă de cocos. Fotografie: Oana Pavăl (Bârgăoanu)

Să vă fie de bine!

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page