top of page

Sos de vișine sau Heiße Sauerkirschen-Sauce


Heiße Sauerkirschen-Sauce sau sos de vișine este un preparat șvăbesc. Bunica Ana îl făcea adesea iarna, dar nu oricând, ci doar în zilele de miercuri sau vineri. Servea sosul întotdeauna cu cartofi natur, aceștia fiind un must have. Uneori sosul de vișine venea la pachet cu carne de vită fiartă sau, mai rar, cu chiftele din carne de porc.

Și pentru că fiecare preparat are și secretul lui, trebuie să știți că sosul de vișine va ieși extraordinar de gustos numai dacă veți folosi vișine fără sâmburi, puse la păstrat pentru iarnă, în borcane, doar cu zahăr și un vârf de conservant. Sucul lăsat de vișine nu se aruncă! Dimpotrivă, este cel de-al doilea secret pentru reușita unui sos de vișine desăvârșit. Am citit rețete ce întrebuințează vișine congelate sau vișine proaspete, cu apă și zahăr în loc de suc de vișine, dar nu este același lucru.

Făină sau amidon? Bunica făcea sosul cu făină, era mai rustic, în plus așa era ea obișnuită. Dacă, totuși, vreți un sos mai fin, puteți folosi amidon. De reținut că 1 lingură de amidon alimentar înlocuiește 2 linguri de făină albă de grâu.

Ingrediente:

1 borcan de 800 g compot de vișine fără sâmburi

Suc de vișine

5 linguri de făină sau 2 1/2 linguri de amidon

Preparare:

Se ia o oală antiaderentă și se răstoarnă tot conținutul borcanului, vișine și suc deopotrivă. Opriți 5 linguri de suc de vișine într-o cană.

Puneți ingredientele pe foc, la flacără medie, iar din momentul în care începe fierberea, lăsați toată compoziția 7 minute la fiert, la flacără mică.

Între timp, amestecați făina sau amidonul cu cele 5 linguri de suc de vișine puse deoparte. Un tel micuț de mână vă ajută în această etapă pentru a evita cocoloașele.

După ce au trecut cele 7 minute de fierbere, adăugați în fir subțire făina dizolvată în suc, amestecând continuu cu telul. Veți observa că sosul începe să se îngroașe.

Lăsați sosul încă 5-7 minute pe foc pentru ca făina să fiarbă și compoziția să atingă consistența dorită.

Se ia oala de pe foc, se lasă sosul puțin la răcorit și apoi se servește. Fierbinte sau rece, e la fel de bun!

Să vă fie de bine!

*Autor: Oana Pavăl (Bîrgăoanu)

**Imagini: Oana Pavăl (Bîrgăoanu)

***În ultima imagine apar bunicii Oanei, Ana și Ion Balaban

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page