top of page

Locul Târgului sau „Târgul crenvurștilor”

Actualizată în: 30 mar. 2021

Nu știu câtă lume din Jimbolia încă mai știe că numele cartierului „Locul Târgului” are legătură cu o realitate istorică. Înainte să existe case, pe acel teren, cu mulți ani în urmă, se organiza un târg de importanță regională sau poate chiar națională. De altfel, localitatea a primit dreptul de a organiza astfel de întruniri comerciale în 1794. Subiectul pieței săptămânale nu va fi tratat aici. El reprezintă un capitol aparte în istoria orașului aflat astăzi la granița României.

De-a lungul timpului au fost multe ediții ale acestui eveniment, însă remarcabilă este cea din martie 1901, care a primit, mai în glumă, mai în serios, supranumele de „Târgul crenvurștilor” și despre care se relatează într-un articol al ziarului „Zsombolyai Közlöny”. În cadrul acesteia s-au pus spre vânzare 5000 de vite, iar de cumpărarea cabalinelor s-a arătat interesat guvernul englez, care, în acest sens, a trimis la Jimbolia un maior și un locotenent. Aceștia aveau misiunea de a achiziționa cai pentru a satisface nevoile întâmpinate în Africa de Sud.

Oricât de interesante ar fi informațiile de până acum, ele nu demonstrează de ce ediția despre care tratăm aici a fost numită „Târgul crenvurștilor”. Asta pentru că pe lângă preocuparea guvernului englez, de cumpărarea cabalinelor s-a arătat interesat și măcelarul vienez Adolf Neufeld, care dorea să cumpere aproximativ 200 de cai de slabă calitate. Motivul principal era acela de a transforma animalele în umplutură pentru crenvurști. În finalul articolului, autorul ține să menționeze că domnul Neufeld era o persoană corpolentă, ce răspundea curioșilor că s-a ales cu un asemenea trup de pe seama candidaților la producerea celebrilor cârnați.

Trebuie să fi fost o noutate pentru jimbolieni prezența acestui măcelar vienez în localitatea noastră. Ce bine că în vremea respectivă, articolele nu suportau postarea unor comentarii! *Harta: mapire.eu

Sursă: mapire.eu - Europa în secolul XIX. Jimbolia

Zsombolyai KÖZLÖNY 1901

bottom of page