top of page

Cum a apărut cea mai veche clădire din Jimbolia

Actualizată în: 2 mai 2023

Biserica Romano-Catolică „Sfântul Wendelin” , adică cea din centrul Jimboliei, este clădirea cu cea mai mare vechime din oraș, în 2021 având 255 de ani. De altfel, ea a fost ridicată chiar în anul colonizării localității, adică 1766. Inițiativa i-a aparținut preotului Sebastian Blenkner, cel care a fost responsabil cu organizarea călătoriei coloniștilor veniți din regiunea care astăzi se află în partea de vest a Germaniei.

În documentul „Unser Jubeljahr. Denkschrift anläßlich des 150-jährigen Bestandes der Großgemeinde Zsombolya (Hatzfeld)” autorul Pheder Müller pomenește câteva informații importante cu privire la acest subiect. În 7 iulie a avut loc realizarea fundației edificiului, iar în 9 octombrie s-a finalizat acoperișul. Meșterii răspunzători de ridicarea bisericii au fost Andreas Tobisch și Johann Jäckl din Szeged. Nu știu de ce, dar pe siteul www.hatzfeld-banat.de, la categoria istorie, apare 30 septembrie 1766 ca dată de începere a lucrărilor. Oricum, ambele documente menționează că prima liturghie a avut loc în ajunul Crăciunului, în 24 decembrie 1766.

Decizia ridicării bisericii a fost una curajoasă. La momentul sosirii coloniștilor construcția caselor nu era finalizată, iar viitorul avea să aducă, până la finalul anului, moarte pentru peste 200 din cei nou-veniți. Și totuși, în pofida tuturor greutăților care au marcat devenirea Jimboliei, în ciuda tuturor lacrimilor și a broboanelor de transpirație, clădirea dăinuie și astăzi amintind, pentru cei care își găsesc răgaz să asculte, că perseverența, unitatea, dragostea și credința reprezintă principalele propulsoare ale comunității.

Biserica Romano-Catolică „Sfântul Wendelin” din Jimbolia - Fotografie de Cristina Dema

bottom of page