top of page

Exersarea prieteniei - REJ 2019 - Jimbolia

Actualizată în: 2 iun. 2023


Despre REJ, adică despre Întâlnirea Europeană a Tinerilor, s-ar putea scrie atât de multe lucruri. În cazul acestei acțiuni până și detaliile tehnice au farmecul lor: trei localități din trei țări diferite - Verneuil d'Avre et d'Iton din Franța, Trebur din Germania și Jimbolia din România - organizează, tocmai din 2006 încoace, anual, prin rotație, o tabără pentru tineret.

Însă REJ-ul nu merită a fi descris printr-un text rece, tehnic, rob al numerelor și al statisticilor. REJ-ul e viu! Vibrează, rezonează, anulează prejudecăți, e dincolo de bruta culoare. REJ-ul e un eveniment al nuanțelor, al fineții. Valoarea sa nu poate fi cuantificată numaidecât, cel puțin nu într-un mod care să păstreze obiectivitatea și caracterul total al evaluării. Asta pentru că evenimentul promovează comunicarea și acceptarea reciprocă - atenție! - nu prin diluare sau pierderea identității proprii, ci printr-o sănătoasă conlucrare. De altfel, pârghiile folosite pentru îndeplinirea acestui deziderat sunt diverse: de la un atelier de dans a cărui modernitate stă tocmai în comuniune, până la activități „extracurriculare” culturale, sportive și de loisir. Rezumând am putea spune că REJ-ul înseamnă exersare, la un nivel internațional, a prieteniei. Mărturie stau, pe obrazul românilor, lacrimile francezilor și ale germanilor, transferate prin îmbrățișările oferite la finalul întâlnirii, moment ce a dat prilej, cel puțin până acum, unor noi începuturi.

De altfel, REJ-iștii sunt de apreciat pentru că pun început bun comuniunii și comunicării cu toate diferențele culturale și - cel mai important - al efemerei - nu-i așa? - preconcepții. Nu este un secret că imaginea românilor, în general, în occident nu este una ce debordează pozitivitate. La fel, nu e nicio taină că românii au tendința de a se considera fie inferiori, fie superiori celorlalți, iar REJ-ul tocmai aici intervine. Prin scoaterea în evidență a importanței comunicării această întâlnire a tinerilor europeni reușește să strunească voințele REJ-iștilor spre exersarea prieteniei. Ce altă modalitate mai bună de a întări Europa, de a promova România, de a aprecia Jimbolia?

REJ, Întâlnirea Europeană a Tinerilor
REJ, Întâlnirea Europeană a Tinerilor

Asociația Tinerilor din Jimbolia
Asociația Tinerilor din Jimbolia

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page