Cine nu a mâncat niciodată țușpais cu smântână, mărar și cartofi fierți, să ridice mâna. Dacă ești bănățean sau bănățeancă, cu siguranță „nu ai scăpat” de această garnitură sau Beilage cum îi spun nemții.
În copilăria mea acest preparat era adesea felul principal, dar se poate servi cald sau rece alături de chiftele sau friptură ca să fie mai consistent. Vara ai mână liberă și poți înlocui cartofii cu dovlecei, mazăre sau conopidă.
Bănățenii îi spun țușpais, iar șvabii Zuspeise, dar nici nu contează. Acest sos este foarte bun, se prepară repede și este și ieftin. Bunica îl făcea des, mi-l aduc aminte în zilele de miercuri. Nu eram mare fan, copil fiind, al țușpaisului, dar acum aș fi foarte fericită să mai pot gusta măcar o dată ceva din bunătățurile bunicii.
Ingrediente:
2 cepe galbene, mărime medie
3 linguri ulei de floarea soarelui
1 lingură cu vârf de făină albă
100 ml smântână grasă
200 ml lapte
1 legătură mărar verde
sare după gust
1 kg cartofi
1-2 căței de usturoi - opțional
Preparare:
Curăță cartofii de coajă, spală-i bine, taie-i cubulețe și pune-i la fiert în apă cu sare. Lasă-i pe foc până când s-au înmuiat bine, dar nu se sfărâmă. Lasă-i în sită la scurs și la răcorit.
Între timp te apuci de sos. Curăță ceapa, spal-o bine și toac-o mărunt, apoi călește-o în uleiul încins. Pune un praf de sare, redu focul la minim și gătește-o până când se înmoaie și devine translucidă.
Acum se adaugă făina, se călește puțin, apoi se toarnă laptele fierbinte. Compoziția se îngroașă repede, în doar câteva minute. Se ia oala de pe foc și se amestecă toată compoziția cu smântâna lichidă. Mama mea face adesea acest sos cu iaurt gras pentru a fi ceva mai sărac în calorii.
Toacă mărarul mărunt și omogenizează-l în țușpaisul fierbinte. Potrivește de sare. Poți pune și un praf de piper negru proaspăt măcinat. Dacă-ți place, poți adăuga în sos usturoi dat pe răzătoarea cu ochiuri mici, dar nu este obligatoriu. La final, adaugă cartofii fierți în sos și apoi îl poți servi cu poftă.
La mama am observat că pune mărarul tocat în oală imediat după ce a călit ceapa, adaugă puțină apă și lasă toată compoziția să se pătrundă bine. Făina nu o călește (este chiar indicat așa pentru cei cu probleme de sănătate), ci o dizolvă în lapte și abia apoi pune sosul la îngroșat, pe foc.
Să vă fie de bine!
Autor: Oana Pavăl (Bîrgăoanu);
Imagine: Oana Pavăl (Bîrgăoanu).