top of page

La Jimbolia Kirchweih-ul trăiește!


Poate că cea mai veche sărbătoare - în sensul festului nemțesc - a Jimboliei este Kirchweih-ul! Și principalul câștig pe care îl aduce această sărbătoare comunității este strângerea membrilor ei laolaltă. Cu ani în urmă, Kirchweih-ul la Jimbolia s-a aflat într-o pauză, prilej nostalgicilor - pe bună dreptate! - de a îmi povesti despre grandoarea evenimentului în vremurile de altădată. Așa am ajuns să mă împărtășesc cu o parte din atmosfera acestei sărbători și să îmi doresc să o trăiesc și eu.

Unul dintre militanții readucerii în actualitate a acestui moment deosebit a fost domnul Illés Nagy Kiss care a reușit, pare-se prin 2013, să organizeze, din nou, Kirchweih-ul (sau Búcsú pe ungurește) Bisericii Romano-Catolice din Futok. O vreme de început de toamnă a întâmpinat atunci alaiul - surpriză! - cu perechi îmbrăcate în costume populare ungurești, dar și cu perechi îmbrăcate în costume populare germane. Și printre mulțimea de tineri care dansau polka și walzer și-a făcut simțită prezența cel care avea să devină în anii următori principalul promotor al acestei frumoase tradiții șvăbești, domnul Hansi Müller. Aș zice că frumusețea lui consta în faptul că nu-l puteai asocia cotidianului. Contextul care i se potrivea ca o mănușă era atmosfera de Kirchweih.

De atunci, în partea noastră a Banatului reînvierea acestei tradiții s-a aflat pe o pantă ascendentă. Hansi inițiază, la ora actuală, în jur de 400 de persoane în tainele dansurilor populare șvăbești. Tot mai multe localități îl solicită să participe la Kirchweih-urile lor.

La Jimbolia în anul 2016 s-a organizat un Kirchweih foarte aproape de adevăr. Comunitatea a înțeles atunci că astfel de acțiuni sunt de dorit. Ele întăresc legăturile dintre membrii ei! Au apărut, pe lângă susținătorii vechi ai acestui eveniment (precum Orașul Jimbolia, Erwin Zappe, Illés Nagy Kiss, Oswald Zachari, Tibor Ordodi, Pr. Dr. Davor Lucacela, Lucian Faur, Josef Koch etc.) și alții, ca de exemplu tinerii sau părinții copiilor care participă la cursurile de dans organizate în cadrul trupelor Hatzfelder Pipatsche sau Mini Hatzfeld.

La Jimbolia Kirchweih-ul trăiește și e bine așa!

*Fotografie: Sergiu Dema.

96 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page