top of page

Vasile Iatan - fotbalistul ce a jucat în diviza „B”

Vasile Iatan s-a născut în 1 ianuarie 1944, în comuna Sărata Nouă, lângă Chișinău. În scurt timp, familia dumnealui s-a mutat în Banat. În 1947 aceasta s-a stabilit la Cărpiniș, după care s-a mutat la Tomnatic. Aici a urmat școala generală, unde a început să joace fotbal. După generală a făcut școala profesională de construcții la Timișoara, timp de doi ani. Primele meciuri le-a jucat la Tomnatic, în liga sătească, în jurul vârstei de 13-14 ani.


A continuat să joace la Tomnatic până în 1960, când în urma unui meci desfășurat împotriva echipei Ceramica Jimbolia, a fost transferat de către acest club. Nu e un lucru surprinzător, întrucât în confruntarea respectivă domnul Iatan reușise să marcheze de 3 ori, îndeplinind rolul de mijlocaș dreapta.


S-a stabilit apoi la Jimbolia, însă pentru scurt timp, căci în 1964 care a trebuit să plece în armată, unde nu a mai putut să joace fotbal timp de 18 luni. Cu tot neajunsul unei astfel de situații, talentul domnului Vasile Iatan l-a ajutat să facă o impresie bună la antrenamentele echipei Ceahlăul Piatra Neamț, formație ce evolua în divizia D, devenind nu doar jucător al acestei echipe, ci și titular. Aici și-a petrecut următorii doi ani din cariera de fotbalist.


Din partea de est a țării s-a mutat în cea de sud, unde a jucat la Electroputere Craiova. Acest lucru se întâmpla în perioada 1968-1970.


Odată încheiat periplul în Oltenia, a revenit la Tomnatic, care tocmai câștigase campionatul județean și astfel devenea prima echipă sătească care avea să joace în divizia C. Urcușul acestui club nu s-a oprit aici, ci, după 3 ani, în 1973, cu domnul Iatan prezent la datorie, a reușit performanța de a promova în divizia B, devenind prima echipă rurală din fotbalul românesc, ajunsă în liga secundă. (articol cu detalii despre asta: https://www.pressalert.ro/2017/07/istorie-cand-fotbalul-mic-creste-mare-unirea-tomnatic-prima-echipa-rurala-din-fotbalul-romanesc-ajunsa-divizia-secunda-foto/)


Retragerea din fotbal l-a găsit la Ceramica Jimbolia, formație de la care s-a retras în 1982, după ce pentru câteva etape a avut misiunea de antrenor al acestei echipe.


Amintindu-și de specificul fotbalului de atunci, domnul Iatan afirmă călduros: „Fotbalul era plin de ambiție, nu era așa de tehnic, nu era la fel de rapid, dar cele 90 de minute erau toate intense. Se juca care pe care.”

*Informații oferite de domnul Vasile Iatan! Imagine: „Mișcarea sportivă din Jimbolia începând cu secolul al XIX-lea”, Valerică Nciulescu, Jimbolia, 2019.



Sursă: „Mișcarea sportivă din Jimbolia începând cu secolul al XIX-lea”, Valerică Nciulescu, Jimbolia, 2019
Sursă: „Mișcarea sportivă din Jimbolia începând cu secolul al XIX-lea”, Valerică Nciulescu, Jimbolia, 2019


168 afișări0 comentarii
bottom of page