top of page

Vasile Chici - sculptorul a 15 iconostase - stabilit în Jimbolia

Actualizată în: 17 iul. 2023

Posibil să vă aduceți aminte de tabăra de sculptură și pictură din Jimbolia, organizată în perioada „Zilelor Jimboliene” la Muzeul Stefan Jäger. Domnul Vasile Chici și soția sa, doamna Angelica Chici, au fost îndrumători pentru cei mici la acest eveniment: domnul Vasile pe partea de sculptură, iar doamna Angelica pe partea de pictură.


Vasile Chici este de profesie tehnician de radiocomunicație având 38 de ani lucrați la o stație de televiziune aflată pe vârful Mogoșa din Munții Gutâi. De asemenea, a existat și o perioadă în care a fost angajat și la stația radio din Satu Mare. Pentru că programul de lucru la releul de televiziune îi oferea după douăzeci și patru de ore de muncă șaptezeci și două de odihnă, domnul Chici a simțit nevoia unei activități adiacente. Cum sufletul îl împingea să aprofundeze domeniul artei, s-a înscris și a absolvit Școala Populară de Artă din Satu Mare, secția de pictură. La această instituție l-a avut profesor pe domnul Ionel Popdan, pictor consacrat și preot, mentor care, din cauza discromației, l-a îndemnat să se apuce de sculptură, . Pictura, în aceste condiții, era puțin mai dificil de practicat. După această etapă și-a continuat educația în orașul Baia Mare, la Școala Populară de Artă, secția sculptură. În tot acest timp, lucra în paralel și la atelierul profesorului Ioan Cernoczki, un specialist în decorarea lemnului. Domnul Cernoczki a fost cel care l-a îndrumat pe Vasile Chici în vederea îmbrățișării definitive a artei sculptării în lemn.


Cei doi au fost parteneri și au lucrat la atelierul domnului Cernoczki multe iconostase, până în 1991, când profesorul a plecat în America. Contractele deja existente au fost onorate de către domnul Chici, care a preluat afacerea.


Iconostasele lucrate au în medie 35 de metri pătrați. Totuși, chiar dacă este o suprafață mare de sculptat, domnul Chici a reușit să finalizeze 15 astfel de opere din lemn, pe care le puteți regăsi în mai multe locuri din Maramureș și nu numai.


În anul 2014 s-a mutat împreună cu soția la Jimbolia. Chiar dacă au devenit rezidenți ai acestui orășel de la granița cu Serbia, până în 2016 a fost nevoit să facă naveta pentru a realiza iconostasele promise în Maramureș. „Îmi place Jimbolia. E un oraș sistematizat. Îmi place arhitectura acestei localități. Mă uit pe geam și văd că până la casa de peste drum sunt zeci de metri. Există spații largi între case. M-am obișnuit aici. Are și câmpia farmecul ei. Ne plac și plimbările prin natură, pe la bălți, unde este multă animație. Un plus mare îl reprezintă și apropierea de Timișoara”, afirmă domnul Chici.


În prezent, lucrează într-un mic atelier în Jimbolia, alături de soția sa. Continuă să-și practice pasiunea creând diferite obiecte unicat dedicate bisericii, păstrând astfel vie arta sculptării în lemn și aducând un plus orașului nostru.


*Imagini din arhiva personală a domnului Vasile Chici



Vasile Chici din Jimbolia - sculptor în lemn
Vasile Chici din Jimbolia - sculptor în lemn;


33 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page