top of page

Valerică Niculescu - o viață în slujba culturii jimboliene

Aviația, muzica și timpul, toate acestea au fost alocate de către domnul Valerică Niculescu în și pentru cultura orașului. Jimbolian prin naștere, legat de tradițiile și identitatea localității, profesorul cercului de aeromodele a depus zeci de ani de efort în vederea păstrării valorilor specifice comunității noastre.


Domnul Valerică Niculescu s-a născut în martie 1954, în Jimbolia. Aici a parcurs studiile gimnaziale și liceale, după care, între 1973 și 1976, a făcut Școala Militară de Maiștri de Aviație „Traian Vuia” de la Mediaș, școală care avea doar șase locuri de admitere pentru fiecare județ, făcând parte din prima promoție de „taromiști”, cu titlul de mecanic de aviație, maistru militar clasa a IV-a, rezervă. În timpul petrecut la școala militară a făcut parte din echipa de fotbal „Șoimii” Mediaș, dar și din orchestra muzicală militară, grupul vocal și cea de muzică folk.


După terminarea școlii militare, domnul Niculescu și-a început cariera de mecanic de aviație la Aerobaza Cioca, Aviația Utilitară de pe Calea Torontalului din Timișoara. La scurt timp a fost remarcat de către domnul Marin Marin, care l-a încurajat să încerce să devină mecanic de bord. Chiar această poziție presupune o responsabilitate uriașă, domnul Niculescu a acceptat trăindu-și astfel visul de a zbura. Din păcate, la un control efectuat în cadrul Institutului Național de Medicină Aeronautică și Spațială „Gen. Dr. Aviator Victor Anastasiu” din București, a fost găsit cu o problemă renală, care l-a împiedicat să mai poată zbura sub titulatura de mecanic de bord. A continuat o perioadă să lucreze la birou, la Aerobaza Cioca, după care, din cauza navetei și a stării de sănătate, a activat ca responsabil de energia termică pentru toată Fabrica Ceramica.


Apoi a devenit profesor de aeromodele la Casa Pionierilor, actualul club al copiilor din Jimbolia, unde timp de 38 de ani a bucurat copiii cu machete de avioane, învățându-i cum să le creeze și să le lanseze în aer. În toți acești ani a câștigat multe concursuri și premii cu elevii la diferite competiții.


Pe lângă pasiunea pentru zbor, domnul Niculescu a studiat, în paralel și vioara. Printre mentori i-a avut și pe de o parte pe Nikolaus Maser și Iosif Vermeșan, și pe de altă parte pe Walter Kindl. A făcut parte, pe rând, din orchestra școlii generale, orchestra liceului, orchestra orașului, chiar și, în timpul școlii, din orchestra localității Mediaș. A ajuns și dirijorul Corului „Floris”, înființat în 1999, pe care l-a dirijat timp de 12 ani. În perioada 2006-2009, a făcut Facultatea de Muzică, la Universitatea de Vest din Timișoara, secția de Pedagogie Muzicală.


Pe lângă aviație și muzică, domnul Niculescu și-a făcut timp și pentru fotbal, evoluând ca extremă dreapta. Și în acest domeniu a reușit să atingă performanțe demne de menționat precum: primul titlu obținut cu echipa Jimboliei la campionatul județean inter-școlar, și reprezentant al echipei orașului la campionatul republican de la Bucșoaia, unde a obținut locul 8 pe țară. Pasiunea a rămas constantă și pentru fotbal, făcând parte, pe rând, din echipele: „Ceramica”, Școala Generală, Liceului, „Unirii”.

Fotbalul și muzica au fost acompaniate și de șah, în viața domnului Niculescu. Acesta fiind membru al echipei de șah „Clubul Elba”, unde a obținut categoria a II-a, între anii 1976 și 1978, dar și din echipa orașului între 1985 - 1988.


În prezent, domnul Niculescu se îndeletnicește cu muzica, parcurgând diferite studii ce implică vioara, își îmbogățește repertoriul pentru sufletul său, dar și lucrează la o a 3-a carte care dezbate subiectul celor 7 eroi jimbolieni antifasciști, temă reprezentată de statuia din parcul central. Vă invităm să-i citiți și primele două cărți: Viața muzicală a Jimboliei și Mișcarea sportivă din Jimbolia, începând cu secolul al XIX-lea, care vă vor oferi detalii interesante și frumoase despre cele două domenii prezente atât în orașul nostru, cât și în viața acestuia.




Valerică Niculescu; Fotografie: Theophil Soltesz


38 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page