top of page

Theophil Soltesz - realizatorul celor 6 busturi din centrul Jimboliei

Actualizată în: 17 iul. 2023

Două dintre valorile pentru care Jimbolia poate fi mândră sunt Aleea Scriitorilor și Aleea Muzicienilor. Pe acestea puțini localnici le pot identifica pornind de la denumirile amintite mai sus. Totuși, existența lor vorbește despre identitatea noastră. Vă propun, așadar, să descoperim povestea unui artist jimbolian și a căldurii pe care acesta o implică de fiecare dată când e vorba de Jimbolia.


Artistul despre care vorbim se numește Theophil Soltesz, jimbolian prin naștere și prin convingere. De fapt, Theo a realizat în total 7 busturi, iar nu 6. Al șaptelea îl reprezintă pe medicul Karl Diel și se află în curtea spitalului din localitate. Cele de pe Aleea Scriitorilor îi reprezintă pe Mihai Eminescu, Sándor Petőfi și Peter Jung, iar cele de pe Aleea Muzicienilor îi înfățișează pe Emmerich Bartzer, Béla Bartók și George Enescu.


Theophil a știut de mic copil că vrea să facă artă într-o formă sau alta. Lucra încă din primii ani de școală generală: „pictam și desenam întruna”. După școala generală, a intrat la Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara. Ține minte că tatăl lui avea lacrimi în ochi când a aflat că a fost admis. Fiind pasionat de pictură, a muncit enorm de mult, dar o făcea cu drag și fără probleme. Pe atunci, cei mai mici deveneau admiratorii colegilor mai în vârstă pentru a putea învăța din experiența lor, iar aceștia din urmă deveneau mentori. Theo povestește râzând cum venea acasă plin de culori de ulei și de tempera, iar mama lui se chinuia să-i facă hainele din nou curate.


După liceu a reușit să intre la facultate, la Cluj, la Secția de Sculptură, unde a studiat șase ani. La Casa de Cultură a Studenților din Cluj -  își mai aduce aminte - era organizată o cinematecă de artă de un critic de film din București. Sala era „plină ochi”. Aici a început să cocheteze cu fotografia și filmul. A folosit baia apartamentului, unde locuia în chirie, pe post de laborator foto. Tot aici a început și pasiunea pentru ceramică.


La terminarea facultății s-a angajat într-o fabrică de porțelan pentru a învăța tehnologie. A colaborat cu un fost coleg de la sculptură. Pe toată perioada facultății mergea mult la Biblioteca de Arte din Cluj, unde se documenta cu informații care pe atunci nu se găseau prea ușor.


De la Cluj s-a întors în Jimbolia, dar nu singur. A reușit să convingă doi colegi să se mute și ei în Jimbolia (Barbu Bejan și Călin Șoproni). Barbu a rămas mulți ani pe aici, a lucrat la școală și la Blythswood. Călin, după primul an, s-a retras la Cluj. Cei trei au amenajat un atelier de ceramică și au avut o serie de expoziții. Prima lucrare a lui Theo a fost începută încă de pe timpul facultății și realizată în paralel cu licența. Este vorba despre bustul medicului Karl Diel, realizat din beton și aflat astăzi în curtea spitalului.  Între timp, jimbolianul și-a continuat și activitatea de sculptor. La rugămintea primăriei și a conducerii de pe atunci, a început să lucreze la bustul lui Mihai Eminescu. De aici, activitatea s-a extins, Primăria dorind în total 6 busturi. Promotor al acestor inițiative era și domnul Petre Stoica. De multe ori, spune Theo, la expozițiile scriitorului, acesta îi solicita să-l ajute cu pregătirea exponatelor și panotarea expozițiilor. În timp ce Theo lucra, Petre Stoica povestea despre Nichita Stănescu, despre București. „Era ceva senzațional în a-l asculta vorbind”, povestește Theo, care era încântat și vrăjit de subtilitatea și eleganța folosite de poet în expunerile sale. „Nu am mai întâlnit pe nimeni care să vorbească cum vorbea Petre Stoica”. Era mai mult decât un audiobook al zilei de azi.


În ziua nunții sale Theo a vorbit cu Barbu, care între timp se mutase în Franța și care, în același timp, fără să știe unul de de altul, își făcea și el nunta la Paris.


Theophil Soltesz povestește râzând că nu a reușit niciodată să facă bani din ceramică, chiar dacă a avut deschis un PFA pentru această activitate. Situația nu l-a descurajat, preferând să dea curs în continuare pasiunii sale.  În 2005 s-a înscris la secția de Design Multimedia, la Facultatea de Arte din Timișoara, după finalizarea căreia a luat parte la un workshop de film documentar, despre care spune că „a fost o experiență extraordinară”. La câțiva ani, în urma unui proiect implementat de Makó, unde au fost prezente, ca parteneri, Jimbolia și Sânnicolau Mare, a luat parte la nașterea televiziunii din Jimbolia.


În prezent Theo practică cu spor fotografia. Chiar și așa, jimbolianul nostru nu contenește să-și pună talentul în slujba comunității pe care o iubește.


*Fotografii: Portretul lui Theophil Soltesz este realizat de Sergiu-Petru Dema; Imaginile reprezentând cuptorul și bustul țin de colecția personală a lui Theophil Soltesz.

Fotografii: Portretul lui Theophil Soltesz realizat de Sergiu Dema; Cumpotorul și bustul sunt fotografii din colecția personală a lui Theophil Soltesz.
Theophil Soltesz - artist jimbolian

80 afișări0 comentarii
bottom of page