top of page

Strada Jimbolia

În urma unei cercetări nu foarte aprofundate, realizată pe meleagurile biților de la Google, am descoperit șapte localități care au cuprinsă în structura lor o stradă dedicată Jimboliei.


Exemplul cel mai recent este, după cum probabil știți deja, cel al localității Trebur din Germania. Administrația locului a decis să recurgă la acest gest în urma înfrățirii cu Jimbolia. Colaborarea dintre cele două așezări a început odată cu anul 2006, când ambele au fost implicate în proiectul REJ, adică Întâlnirea Europeană a Tinerilor.


Până la a enumera străzile dedicate Jimboliei aflate pe teritoriul României, facem un popas în Ungaria. Cap de listă al înșiruirii maghiare considerăm că este Budapesta, capitala statului. Urmează, aproape firesc, Szegedul. Însă nu doar aceste două orașe au câte o stradă cu numele localității noastre, ci și Székesfehérvár.


În România există o stradă Jimbolia la Moșnița. De fapta, se pare că aici s-au bus bazele unei noi zone rezidențiale, care are străzile denumite după localități din județul Timiș. Există, de asemena, o stradă dedicată localității noastre în Oradea și una în capitala României, la București.


În total am putut oferi șapte astfel de exemple. Detaliul nu este unul spectaculos, dar, logica întreprinsă în cazul localității Trebur ne facem să credem că în aproape toate cazurile decizia atribuirii numelui Jimboliei unei străzi are un substrat ce trimite spre o oarecare însemnătate a localității. Totuși, se putea să nu fie!*Imagine: Google.


21 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

留言


bottom of page