top of page

Langoși șvăbești pentru zilele de vineri

Actualizată în: 3 iun. 2023


Așteptam întotdeauna cu mare nerăbdare ziua de vineri, deoarece, uneori, Oma ne făcea langoși. Acest preparat simplu din făină, apă și drojdie, pe care șvabii l-au denumit Langosch, se servea ca fel principal alături de supa de fasole boabe. De fapt era un 2 în 1, felul 1 și felul 2 în același preparat. Când bunica făcea celebra supă de fasole și langoși, altceva nu mai pupam la prânz.

Ca desert, unși cu gem de căpșuni sau de caise, langoșii erau de-a dreptul minunați. Sau înmuiați într-un compot de casă, de prune cel mai adesea, se transformau într-un desert divin.

Ingrediente:

Pentru aluat:

500 g făină albă

40 g drojdie proaspătă

300 ml apă

1 linguriță sare

1 linguriță zahăr

50 ml ulei de floarea soarelui

Plus:

1 litru ulei de floarea soarelui pentru prăjit

Preparare:

Este foarte important ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei.

Într-un vailing încăpător se cerne făina, la mijloc se face puțin loc și se pune drojdia proaspătă și zahărul. Deasupra se toarnă apă călduță cât să se dizolve bine drojdia și se amestecă cu o lingură încorporând zahărul și puțin din făina de pe margini.

Se lasă totul în repaus 15-20 de minute pentru ca drojdia să se activeze, apoi se amestecă cu restul făinii adăugând și restul de apă călduță și cei 50 ml de ulei.

Se frământă un aluat compact, neted, nelipicios, care se desprinde ușor de pe fundul vailingului. La nevoie se mai adaugă puțină făină pentru un aluat perfect. Se crestează aluatul deasupra, în forma crucii, se acoperă cu un șervet curat de bucătărie și se lasă la loc cald pentru 30-60 de minute.

De ce forma crucii? Așa se procedează din moși-strămoși, se binecuvântează aluatul pentru a dospi frumos. Înaintașii noștri chiar erau credincioși, nu începeau un lucru și nu se culcau fără semnul crucii. Cert este că a cresta aluatul ajută la creșterea lui în volum într-un timp mai rapid.

Într-o oală înaltă și întinsă se pune litrul de ulei la încins. Este important să fie suficient ulei pentru ca langoșii să plutească și să se prăjească ușor și frumos pe ambele părți, fără a se arde.

Între timp se porționează aluatul în 8 bucăți ce se întind pe masa de lucru cu sucitorul. Bunica le făcea și 2-3 crestături pe mijloc și apoi îi arunca în baia de ulei.

Langoșii se scot pe hârtie absorbantă și se sărează ușor. Se pot mânca fierbinți sau reci, sunt la fel de buni.

Să vă fie de bine!

Langoși; Foto: Oana Pavăl (Bîrgăoanu)
Langoși; Foto: Oana Pavăl (Bîrgăoanu)

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page