top of page

Proiectul unor studenți din Belgrad dedicat revitalizării zonei bălților din Jimbolia

Ada Pakljanac (Ада Пакљанац), Djordje Stefanovic (Ђорђе Стефановић) and Nenad Zujovic (Ненад Жујовић), studenți ai Universității din Belgrad, Serbia, au participat la competiția internațională Think Brick propunând câteva intervenții arhitecturale cu scopul de revitalizare a zonei bălților din Jimbolia. Tinerii din Serbia au propus realizarea mai multor pavilioane cu sau fără acoperiș, care să aibă diferite roluri: pescuit, relaxare, observare a naturii ș.a. Punctul forte al pavilioanelor constă în forma organică pe care acestea o prezintă. Iată părerea juriului cu privire la acest proiect:


„Expanding Natural Borders” este un proiect ce se încadrează într-un context mai larg determinat de peisajul hibrid al lacurilor din Jimbolia create de om și recucerite de natură. Declarând întreaga zonă a lacurilor ca arie în care să se realizeze intervențiile, proiectul - aproape singurul dintre cele depuse - a acordat atenție și limitelor exterioare ale zonei, tratând și despre modul de conectare al acesteia cu spațiul urban din imediata apropiere.


Intervențiile la scară relativ mică reprezentând pavilioane cu sau fără acoperiș au fost plasate cu mare atenție de-a lungul malurilor lacurilor, urmând topografia curbată a acestora. Din moment ce structurile construite sunt derivate ale peisajului, pavilioanele au căpătat rol de obiecte cu valoare artistică, ceea ce reprezintă un răspuns sensibil la complexitatea zonei și la cerințele impuse de competiție. În același timp, prea multe construcții în cadrul acestui spațiu nu sunt dezirabile, fiindcă ele amenință valorile deja existente. Așadar, numărul și volumul structurilor propuse de proiect rămân discutabile. Contextul istoric bogat este reflectat doar prin utilizarea cărămizii ca material de bază.


Funcții simple integrate în pavilioane și aflate în relație cu activități de pescuit, observare a naturii, relaxare etc. oferă o șansă de a aduce viață în această zonă, care astfel poate deservi cu succes comunitatea locală, în timp ce prezența unor entități de dimensiuni mai mari precum restaurante sau spații expoziționale rămâne discutabilă. Un proiect care propune spații de mici dimensiuni poate pune autoritatea locală în poziția de a fi proprietar sau principal investitor, evitându-se astfel implicarea unor investitori privați, acțiune cu posibile efecte negative.


Strategia propunerii de a dezvolta și plasa pavilioane oferă posibilitatea unui proces gradual de construcție și, în același timp, a unei libertăți de decizie cu privire la numărul și volumul intervențiilor, acțiune utilă pentru comunitatea locală. Din păcate, acest aspect important nu a fost tratat în descrierea aferentă proiectului. Textul atașat propunerii nu a fost elaborat în mod corespunzător, dar dificultățile de înțelegere au fost compensate de una dintre cele mai frumoase prezentări de grafică și imagini din tot concursul.


Ce este proiectul Triplex Confinium?

Proiectul Triplex Confinium a apărut la inițiativa Facultății de Arhitectură și Urbanism din Timișoara și a avut ca scop stabilirea de legături între școlile de arhitectură din România, Serbia și Ungaria. Între cele trei țări există multe elemente comune interpretate și utilizate de cele mai multe ori în mod diferit. Dialogul propus a avut menirea de a identifica frământări comune și moduri de depășire a acestora. Pentru îndeplinirea obiectivelor proiectului, localitatea Jimbolia a fost aleasă ca studiu de caz. În cadrul școlii de vară din septembrie 2021, specialiști în diferite științe, precum și studenți din cele trei țări menționate și din Bulgaria au desfășurat cercetări în diverse domenii: arhitectură, economie, sociologie ș.a.


Ce este competiția Think Brick?

Tot în cadrul proiectului Triplex Confinium s-a organizat un concurs internațional de proiecte de peisagistică și arhitectură. Menirea acestei acțiuni a fost identificarea unor soluții de revitalizare a complexului de lacuri antropice rezultate în urma exploatării argilei. La concurs au fost depuse 21 de idei de proiect. Au fost selectate 6 proiecte. Două dintre ele au obținut locul I, respectiv II, iar alte 4 au primit mențiuni.


Sursă și imagini: site-ul www.triplex-confinium.eu

Traducere: Sergiu DemaExpanding Natural Borders - proiectul unor studenți din Belgrad dedicat revitalizării zonei bălților din Jimbolia
Expanding Natural Borders - proiectul unor studenți din Belgrad dedicat revitalizării zonei bălților din Jimbolia


Expanding Natural Borders - proiectul unor studenți din Belgrad dedicat revitalizării zonei bălților din Jimbolia
Expanding Natural Borders - proiectul unor studenți din Belgrad dedicat revitalizării zonei bălților din Jimbolia

Expanding Natural Borders - proiectul unor studenți din Belgrad dedicat revitalizării zonei bălților din Jimbolia
Expanding Natural Borders - proiectul unor studenți din Belgrad dedicat revitalizării zonei bălților din Jimbolia

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page