top of page

Plantări la Baltă la Jimbolia. Ia și tu parte la acțiune!


Rădăcini pentru viitor; Grafică: Theophil Soltesz


Proiectul „Rădăcini pentru viitor” propune implicarea participativă a cetățenilor în vederea dezvoltării biodiversității de la Baltă, spațiu situat în localitatea Jimbolia, în partea de nord a acesteia. O comunitate solidă știe să se coaguleze în jurul unor inițiative de interes local. Membrii ei intervin cu scopul generării sau consolidării valorilor locale.


În jurul carierelor de pământ rezultate în urma excavării materiei prime necesare realizării produselor ceramice s-a dezvoltat în ultimii ani un veritabil ecosistem. Malurile lacurilor au fost revendicate de liziere de salcâmi, fapt îmbucurător având în vedere impactul pe care îl are industrializarea excesivă a agriculturii asupra faunei și florei specifice zonei de câmpie.


Cu toate acestea se impune o intervenție asupra direcției de dezvoltare a habitatului. Salcâmii, prin caracteristicile lor, susțin viața doar unui număr limitat de specii de insecte și păsări. De aceea, proiectul „Rădăcini pentru viitor” propune, în principal, plantarea de arbori în zona bălților și, adiacent, pomi fructiferi.


Prima etapă s-a realizat deja prin plantarea de către Peisaj Hosta a unui număr de aproximativ 30 de duzi, frasini și oțetari. Acțiunea a avut loc joi, 4 martie 2021, și a fost posibilă prin donația domnului Ștefan Mészáros. Primăria și Consiliul Local urmează să intervină într-o etapă ulterioară, care să aibă ca finalitate plantarea a 100 de stejari.


Totuși, fără participarea cetățenilor, campania de plantare în zona bălților va rămâne incompletă. Sădirea copacilor nu reprezintă o simplă acțiune, ci ea simbolizează o investiție în devenirea noastră a fiecăruia atât pe plan individual, cât și comunitar. Proiectul „Rădăcini pentru viitor” încurajează, așadar, fiecare cetățean al orașului Jimbolia - și nu numai - să participe activ prin donarea de arbori sau prin plantarea acestora în zone dinainte stabilite de reprezentanții firmei Peisaj Hosta. Acțiunile de plantare se vor desfășura pe toată luna martie, în fiecare sâmbătă, între orele 8 și 14. Persoanele care doresc să doneze puieți își pot anunța intenția printr-un mesaj la casadecultura@jimbolia.ro, pe Facebook (Casa de Cultură a Orașului Jimbolia). Puteți, de asemenea ajuta, prin distribuirea prezentelor informații.


Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page