„Cultura reprezintă invocarea istoriei și intenția de a oferi o soluție problemelor prezentului” (T. Vianu). Soluția pe care Petre Stoica a întrezărit-o ca potențial răspuns al problemelor prezentului a fost înființarea Muzeului Presei „Sever Bocu”. Acesta reprezintă o invocare (subiectivă?) perpetuă a istoriei prin intermediul publicațiilor ce dezbat întâmplările momentelor prezente începând cu anul 1837. Petre Stoica este focul ce menține căldura unei culturi pe care el a insuflat-o cu valoarea ce nu se poate măsura vreodată cu îndeajuns de multe mulțumiri.
Născut în 15 februarie 1931 în Peciu Nou, Petre Stoica și-a pus amprenta asupra Jimboliei din anul 1994, când s-a stabilit în localitatea noastră. De atunci orașul a început să fie animat cu evenimente precum simpozioane, lecturi, expoziții, concerte sau acțiuni tematice ce i-au avut ca subiect pe Georg Trakl, Adam Müller-Guttenbrunn, Heinrich Heine, A. E. Bakonsky, Regina Maria, Franz Schubert, Ernst Jünger, Johann Wolfgang Goethe ori Johann Strauss*. Nici visurile nu i-au fost mai prejos, căci în anul 2007 singurul muzeu al presei din România și-a deschis porțile. Totodată, o altă parte a moștenirii pe care a lăsat-o Jimboliei este casa memorială ce îi poartă numele și care îi adăpostește urmele încremenite în timp.
*Informații din Heimatblatt Hatzfeld (1999) - Koch, Josef; Ein Stern am Hatzfelder Kulturhimmel. 5 Jahre „Rumänisch-Deutsche Kulturstiftung Petre Stoica”
Comments