top of page

Omas Apfelkompott sau compotul de mere al bunicii

Actualizată în: 3 aug. 2021

Oma iubea compoturile. Preferatul ei era cel de mure, iar cel de prune se afla pe locul doi în clasament. Însă atunci când venea vorba despre compot proaspăt, merele se aflau în topul preferinţelor ei.


Alături de gogoşi, langoşi, clătite sau şmoră, compotul de mere călduţ nu lipsea niciodată de pe masa şvabilor din Jimbolia. Mere existau din belşug în zonă, un pic de zahăr, câteva cuişoare şi desertul era gata.



Ingrediente:


1 kg mere

1 l apă

2-3 linguri zahăr tos

1 baton de scorţişoară

1 anason stelat

2-3 cuişoare



Preparare:


Dacă e una dintre acele zile în care nu ştii ce să faci cu merele care stau în fructieră de prea multă vreme şi chiar nu ai chef să te apuci de o plăcintă, poţi încerca compotul de mere. Acesta se poate servi foarte bine ca atare, fierbinte sau rece este la fel de bun.


Şi cum mai simplu de atât nici că se poate, pune apa la fiert împreună cu zahărul, batonul de scorţişoară, cuişoarele şi anasonul stelat. Se poate adăuga şi un pliculeţ de zahăr vanilat. Sau, că tot este la modă, înlocuieşte zahărul de sfeclă cu zahăr de ştevie, zero calorii, numai bun pentru diete, vegani sau diabetici.


Curăţă merele de coajă, taie-le în două, apoi în patru şi elimină cotorul. Poţi să laşi feliile mai groase sau mai subţiri, după bunul plac. Adaugă merele peste apa care fierbe şi lasă totul pe foc până când merele s-au pătruns bine, dar şi-au păstrat încă fermitatea. Apa va scădea şi va prinde o aromă deosebită cu gust de copilărie.


Lasă compotul de mere un pic la răcorit, apoi îl poţi servi simplu sau alături de gogoşi, langoşi sau biscuiţi.


Ingredientele sunt orientative, întotdeauna compotul se face după ochi şi în funcţie de gust şi de ce ai prin şpaiţ.



Să vă fie de bine!



Omas Apfelkompott sau compotul de mere al bunicii; Text şi poze de Oana Pavăl (Bîrgăoanu)

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page