top of page

Obiecte din Jimbolia expuse la Timișoara

Asociația „Inițiativă în Educație” și Muzeul Stefan Jäger din Jimbolia organizează, în 19 martie 2024, vernisajul evenimentului „Crâmpeie identitare: farmecul vieții șvăbești”. Expoziția, care își dorește să readucă în prim-plan frânturi ale moștenirii lăsate de etnicii șvabi, va ave a loc la Centrul de Proiecte Timișoara, începând cu ora 18:00.


Muzeul Stefan Jäger din Jimbolia, un veritabil păstrător al tușelor care exhală oboare de arhaitate, reprezintă spațiul în care pictorul șvab Stefan Jäger a așezat culoareape pânze cu iz atemporal. Acestea surprind instantanee ale vieții cotidiene a primei jumătăți a secolului XX. Timpul, noțiune cu valențe atât de paradoxale, părea că are un alt ritm în vremurile în care muncile agricole și cele casnice se împleteau într-un firesc altihnei și al lucrului bine calculat.


Expoziția conține bunuri etnografice care întregesc imaginea etniei ce și-a pus amprenta asupra Banatului începând cu a doua jumătate a veacului al XVIII-lea. Se va putea descoperi cum mașina de cusut Singer a reușit să își croiască drum înspre prezent, cum pomul de Kirchweih înalță sentimentul sărbătoresc al vieții prin verdele buchetului de rozmarin ornat cu panglici colorate, cum reflexiile șvabilor de odinioară încă se oglindesc în jurul nostru. Aceste porți înspre trecut trebuie văzute cu sens dual - atât ca deschidere înspre o lume ce a apus, cât și invers - deschiderea lumii respective de a aduce prezentului fărâme din ceea ce (încă) ne definește.


Cristina Dema, curatorul expoziției „Crâmpeie identitare: farmecul vieții șvăbești”, coordonează activitatea mai multor hotspoturi patrimoniale din Jimbolia. Această misiune, asumată conștiincios, este deopotrivă solicitantă și tonică. Pentru îndeplinirea ei, Cristina s-a implicat din 2016 încoace, în calitate de lider sau partener, în proiecte artistice, editoriale, educaționale sau culturale, precum: Tabăra de Creație Literară pentru TineriScriitori „Petre Stoica”, Simpozionul Internațional de Artă „Stefan Jäger”, Cafeneaua Culturală ș.a.


Expoziția este cu acces gratuit și va fi deschisă publicului în perioada 14-28 martie 2024, găzduind tururi ghidate, evenimente și ateliere educaționale pentru elevi, profesori și pentru întreaga comunitate din Timișoara. În cadrul expoziției se va desfășura și programul de formare „Muzeul-spațiul de învățare” la care vor participa dascălii din județul Timiș. Inițiativa urmărește să dezvolte parteneriate strategice între școli și instituții culturale, contribuind astfel la creșterea calității educației și la formarea unei comunități educaționale mai active și mai angajate în dezvoltarea culturală a orașului și a regiunii.


Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „FORMA inEDU”, proiect ce urmărește valorificarea resurselor culturale și integrarea artei în mediul școlar prin crearea de contexte educaționale care formează și consolidează competențele pedagogice și interculturale ale cadrelor didactice și dezvoltă parteneriate și rețele culturale la nivel local și regional în perioada februarie – iunie 2024 în Timișoara.


Acțiunea face parte din Programul Cultural Național „Timișoara – CapitalăEuropeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Power Station+ | Școlicreative, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul de la Ministerul Culturii. Programul are scopul de a crea contexte educaționale care să promoveze învățarea interdisciplinară și să formeze cadre didactice ca mediatori culturali și transmițători ai culturii.
33 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Jimbolia 100

コメント


bottom of page