top of page

Kümmelsuppe mit Croutons sau Supă de chimen cu crutoane

Actualizată în: 17 iul. 2023

Ei bine, de această supă mă leagă o amintire tare dragă mie. Parcă-l văd și acum în fața ochilor pe bunicul, brăilean de loc, cum își exprima oprobriul față de Kümmelsuppe cu cea mai mare îndârjire.


Prima oară când soacra lui, Uhroma mea, i-a făcut supă de chimen la masa de prânz, a crezut că glumește. „Cum să mănânc supă chioară, Onuța? Cu supa asta îmi chiorăiau mațele toată ziua și  lucram fizic la Ceramica. Era muncă grea, iar zeama asta nu ținea deloc de foame. Au fost vremuri grele când doar atât aveam de mâncare și eram bucuroși.”


După ce s-a pensionat, bunica nu a mai făcut Kümmelsuppe, căci bunicul nu mai voia să o vadă în fața ochilor. Doar din când în când Oma își mai făcea pofta și atunci o vedeam în colțul mesei cum mânca singură din celebra supă ”chioară”.


Amintiri, dulci amintiri amuzante cu cei care acum nu mai sunt printre noi. Iar drept să spun nu îl înțeleg deloc pe bunicul, supa de chimen este minunată, are o aromă aparte, pe cât este de simplă în ingrediente, pe atât este de bogată în arome.


Ingrediente:

3 linguri semințe de chimen

3 cepe mari

6 linguri generoase de ulei de floarea soarelui

3 linguri rase de făină albă

3 lingurițe sare

2 l apă

6 felii de pâine


Preparare:

Se ia o oală suficient de încăpătoare și se încinge uleiul de floarea soarelui. Se presară semințele de chimen și se călesc la foc potrivit timp de 2 minute.


În acest timp se toacă ceapa grosier și apoi să călește și ea împreună cu chimenul pentru încă 2 minute sau până când ceapa s-a înmuiat ușor.


Adaugă cele 3 linguri de făină (dacă vrei o supă mai puțin consistentă, 1-2 linguri de făină sunt suficiente) și călește-o împreună cu restul ingredientelor pentru 30 de secunde. Stinge totul cu cei de 2 litri de apă fierbinte, adaugă sarea, amestecă bine, redu focul la mediu, pune capacul și lasă totul la fiert pentru 30 de minute. Din când în când verifică supa și mai amestec-o cu o lingură de lemn.

Strecoară supa printr-o sită deasă, care să nu permită semințelor de chimen să treacă. Nu se păstrează nici semințele, nici ceapa, acestea au fost folosite doar pentru gust.


Supa se porționează în boluri sau farfurii (ai obținut aproximativ 4 porții generoase) și se servește cu crutoane.


Pentru crutoane poți prăji pâinea în fel și chip:mîn prăjitorul de pâine, pe plită, în tigaie sau chiar în sandwitch maker. Eu am preferat ultima variantă, la final am uns pâinea cu puțin unt și am mai lăsat-o 1 minut la făcut, apoi am tăiat-o în cubulețe și am pus-o peste supă. Sau poți face crutoane la cuptor, stropite cu ulei de măsline, dar aici deja deviem de la simplitatea acestui preparat.


Kümmelsuppe se poate servi cu pătrunjel verde tocat mărunt, ceapă verde tocată sau cimbru verde, va avea o savoare deosebită. Sau o poți mânca simplă, e cea mai bună, până la urmă, nu-ți distrage nimic atenția de la aroma de bază.


Să vă fie de bine!



Kümmelsuppe mit Croutons sau Supă de chimen cu crutoane
Kümmelsuppe mit Croutons sau Supă de chimen cu crutoane; Fotografie: Oana Pavăl (Bîrgăoanu)

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page